Rekonstrukcija

PIC neće zaustaviti krizu vlasti u FBiH

PIC
27.03.2013.
u 09:26

Nikšić priziva Inzka, a Čović ne očekuje reakciju međunarodne uprave

Jedini doseg zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u Bosni i Hercegovini jučer je bio apel da se lokalni političari u BiH tek usuglase i nastave raditi svoj posao i ne blokiraju institucije ovoga entiteta koji je već mjesecima suočen s teškom političkom krizom nastalom nakon raskida koalicije između Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije. Odgovornost za krizu ravnomjerno je prebačena na sve stranke. Unatoč očekivanjima da će PIC ipak zaustaviti blokadu s izborom sudaca Ustavnog suda Federacije BiH što je očita opstrukcija smjene vlasti, to se nije dogodilo. Ovakvim raspletom razočarani su predstavnici dva HDZ-a i SDP-a te Saveza za bolju budućnost koji su očekivali da OHR neće nijemo promatrati dalju paralizu.

Domaća zadaća

- Upravni odbor PIC-a je zaključio kako se ova kriza mora riješiti unutar domaćih političkih institucija, izjavio je britanski veleposlanik u BiH Nigel Casey. Casey je odbacio mogućnost intervencije međunarodne zajednice na kojoj su inzistirali HDZ i SDP.

- Sve dok se ne nađe rješenje za zastoj u Federaciji BiH i Vlada i Parlament FBiH moraju poštovati svoje odgovarajuće ustavne uloge, stoji u priopćenju objavljenom nakon sastanka Upravnog odbora PIC-a, koji je zasjedao na razini veleposlanika država-članica tog tijela. Predsjednik HDZ-a BiH nije očekivao reakciju OHR-a.

- Prizivanje OHR-a da rješava probleme BiH je poraz BiH, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović dodajući da je bilo pogrešno reagirati i prije dvije godine.

- Odgovornost za ono što se događa u FBiH moraju preuzeti oni koji blokiraju demokratske procese, rekao je Čović. Pokušaj smjene te vlade blokirala je SDA u Parlamentu te je zaustavila imenovanje nedostajućih sudaca Ustavnog suda. Visoki predstavnik Valentin Inzko najavio je da će pozvati na sastanak predsjednika i dva dopredsjednika FBiH s ciljem rješavanja problema. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić nije bio iznenađen reakcijom OHR-a, no nije se složio s dijagnozom stanja, a napose s reakcijom OHR-a.

Priziva OHR

“Smatram da normalno funkcioniranje, ipak, neće biti moguće bez konkretne intervencije OHR-a. U konačnici, vjerujem da nitko nema pravo tražiti od nas da preuzimamo odgovornost u situaciji kada jasno deklarirana manjina blokira funkcioniranje institucija i rekonstrukciju Vlade. Mi smo spremni preuzeti odgovornost za reformske procese, ako sastav Vlade Federacije BiH bude odgovarao sastavu parlamentarne većine”, rekao je Nikšić. 
Ministar Damir Mašić objasnio je da se ministri iz reda SDP-a neće odazivati pozivu Jerke Ivankovića Lijanovića na sjednice Vlade. On ne isključuje mogućnost da će doći do blokade cijelog sustava ako se ne dogodi rekonstrukcija vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?