Rješenje

PIC će zaustaviti blokadu u FBIH

PIC
24.03.2013.
u 10:26

Stvorena je kritična masa u međunarodnoj zajednici koja je svjesna da nema smisla više ustrajavati na ‘poštovanju’ procedura i Ustava jer je omogućio teške zloporabe koje su dovele do potpune paralize federalnog entiteta

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) sastat će se u utorak, nakon što je u proteklome tjednu u Federaciji BiH najprije proveden puč u Vladi Federacije BiH od strane parlamentarne manjine, a nakon toga u Parlamentu zaustavljen izbor sudaca Ustavnog suda Federacije BiH i rad ove najviše sudske institucije. Nagađa se kako nije isključeno da konačno reagira visoki predstavnik koristeći bonske ovlasti ili da se pak uputi posljednje upozorenje da se okonča procedura imenovanja Ustavnoga suda Federacije BiH.

Analiza pravne službe

OHR je ranije najavljivao kako će upravo odnos prema Ustavnom sudu, kao instituciji od vitalnog značenja za pravnu državu, biti od ključne važnosti za buduće reakcije ove institucije. 
A glasovanje u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH je bilo apsurdno jer se popunjavanje Ustavnog suda i Vijeća za ocjenu vitalnog interesa zaustavilo isticanjem ugrožavanja vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

“Mi smo dobili rezultate ovoga glasovanja. Naša pravna služba to izučava i mi ćemo pravodobno dati naše komentare sljedećeg tjedna”, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko u izjavi prije održavanja Večernjakova pečata u Mostaru. Iz OHR-a su dodatno pojasnili kako su u tijeku konzultacije visokog međunarodnog predstavnika s drugim predstavnicima međunarodne zajednice oko reakcije vezane uz ovaj slučaj. “Imajući u vidu trenutačne sporove u Vladi FBiH, potreba za funkcionalnim institucijama, posebno Ustavnim sudom, nikad nije bila veća”, rekla je glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić. Po njezinim riječima, za svaku je osudu da institucije i lideri u FBiH još jednom nisu mogli omogućiti funkcioniranje najvišeg suda u ovom entitetu i uspostavljanje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.


Zaustaviti destabilizaciju


“Svjedoci smo da dužnosnici na najvišoj razini stavljaju interese svojih političkih stranaka iznad interesa građana i funkcionalnih institucija demokracije. Odgovornost izabranih dužnosnika prema Federaciji i njenim građanima je i dalje jednako obvezujuća”, naglasila je Radetić. 
“Prije samo sedam dana Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je pozvao vlasti da osiguraju funkcioniranje Ustavnog suda FBiH. Visoki predstavnik je u konzultacijama s međunarodnom zajednicom u vezi ovog pitanja, a Upravni odbor PIC-a ima sastanak u utorak. Nitko ne treba dalje destabilizirati situaciju”, pojasnila je Radetić. U FBiH sada praktično postoji krnja Vlada i parlamentarna većina koja je ne podržava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?