PEČAT ZA AMERIKU

Pečati uručeni i Jonathanu Mooreu i Capriciji Penavić

Bijela kuća
22.03.2013.
u 10:39

Zahvalnost Americi uz nadu da neće ostaviti nedovršen posao u BiH

Sjedinjene Američke Države učinile su proteklih godina mnogo na promociji mira, stabilnosti i napretka u Bosni i Hercegovini, zbog čega je ocjenjivački sud Večernjeg lista odlučio upravo toj prijateljskoj zemlji uručiti priznanje.

Zahvala

Tim povodom nedavno je u Washingtonu boravio direktor i glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković. Imao je niz susreta s vrlo visokom dužnosnicima američke administracije, izrazivši im još jednom zahvalnost građana BiH za sve što su učinili za našu zemlju. Večernjakovo priznanje SAD-u Pavković je uručio državnoj podtajnici za javnu diplomaciju i odnose s javnošću Tari D. Soneshine. Pavković je ovu prigodu iskoristio kako bi podsjetio na ključnu ulogu i angažman SAD-a u stvaranju Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, koji su donijeli mir i omogućili postupan razvoj demokratskog društva u BiH. Čak 20.000 američkih vojnika u okviru međunarodnih vojnih snaga riskirali su život u prvim poslijeratnim godinama radeći na učvršćivanju mira u BiH. -SAD su imale glavnu ulogu i u transformaciji tri nekada zaraćene vojske u jedinstvene Oružane snage BiH, koje danas, između ostalog, sudjeluju u mirovnim misijama 
u svijetu. Sjedinjene Američke Države su uz EU najveći donator BiH u poslijeratnom razdoblju. U obnovu BiH SAD su uložile više od milijardu dolara. Najvrednija je, ipak, spoznaja, kako svi u BiH, bez obzira na etničku, religijsku ili političku pripadnost, smatraju SAD ključnim saveznikom i partnerom u izgradnji bolje budućnosti BiH, kazao je Pavković, izrazivši nadu da SAD neće ostaviti nedovršen posao u BiH i da će pomoći u izgradnji pravedne i funkcionalne države po mjeri svih naroda i građana koji u njoj žive.

Važna zadaća

Posebno priznanje Pavković je u Washingtonu uručio i bivšem zamjeniku američkog Veleposlanika u BiH Jonathanu Mooreu. On je Večernjakov pečat dobio kao osoba koja je rođena u SAD-u, ali je svojim djelovanjem ostavila značajan trag u BiH. Nakon iznimno zapaženog mandata u BiH Mooreu je povjerena vrlo važna zadaća u sjedištu američke diplomacije gdje vodi Ured za južnu i središnju Europu. Večernjakov pečat u SAD-u Pavković je uručio i Capriciji Penavić, šefici protola američkog predsjednika Baracka Obame. Ona je priznanje dobila kao osoba koja je podrijetlom iz BiH. Životopis Capricie Penavić i njezine obitelji po mnogo čemu je priča o uspjehu iseljenika s naših prostora u dalekoj Americi. Njezina karijera vrlo je impresivna, a već godinama je jedna od ključnih osoba u timu aktualnog američkog predsjednika i bliska prijateljica donedavne državne tajnice Hillary Clinton.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?