Opasna hrana

Pazite se! Bakterije vrebaju iz jaja, sira, ribe, ali i lubenice

Lubenica
18.07.2013.
u 09:57

Prvi slučajevi trovanja hranom u Mostaru su zabilježeni još u svibnju

Piletina, sladoled, majoneza, sirevi, jaja, riba, pa čak i neke vrste voća poput lubenice tijekom ljetnih mjecesi mogu biti veoma opasni po ljudsko zdravlje, jer mogu predstavljati izvor opasnih bakterija koje mogu dovesti do trovanja.

Bakterijsko trovanje

Najčešće se bakterijsko trovanje hranom javlja u obliku malih epidemija u nekoj zajednici ili većih epidemija u institucijama (bolnice, ugostiteljski objekti, hoteli, vrtići, domovi za umirovljenike, školske i studentske kantine), ali nisu rijetki ni pojedinačni slučajevi. S Klinike za infektivne bolesti Kliničke bolnice Mostar ističu kako je trenutačno situacija, kada su u pitanju trovanja, uobičajena za ovo doba godine. Naime, u ljetnim mjesecima je povećan broj osoba koje se javljaju sa simptomima trovanja, a ni ovo ljeto nije izuzetak. Kao što smo već ranije pisali, prvi slučajevi trovanja u Mostaru su zabilježeni još krajem svibnja. Slične simptome kao kod trovanja hranom mogu izazvati i razni virusi koji su česti u ljetnim mjesecima. Razlika je u tome što viruse uglavnom prati visoka temperatura, a simptomi traju 2 - 4 dana. Posljednjih dana u Mostaru je povećan broj osoba kod kojih se javljaju simptomi virusnih oboljenja (povraćanje, visoka temperatura, osip), a nerijetko od virusa obolijevaju djeca. Kako bi uputili građane na pravilno rukovanje hranom te time smanjili broj oboljelih od trovanja iz Agencije za sigurnost hrane BiH su izdali preporuke za pravilno rukovanje hranom.

Preporuke

Održavajte čistoću: perite ruke prije nego što počnete pripremati hranu i često tijekom same pripreme; perite i dezinficirajte sve površine i pribor koji se koriste tijekom pripreme hrane; zaštitite kuhinjske površine i hranu od kukaca, glodara i drugih životinja. Odvojite sirovo od kuhanog: odvojite sirovo meso, perad i morsku hranu od drugih vrsta hrane. Skuhajte hranu u potpunosti: temeljito kuhajte hranu, naročito meso, perad, jaja i morsku hranu; hranu kao što su juhe i gulaši zagrijte do ključanja pri tome osiguravajući da je temperatura dostigla 70º C; što se tiče mesa i peradi, osigurajte da su sokovi providni, a ne ružičasti. Čuvajte hranu na sigurnim temperaturama: ne ostavljajte skuhanu hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata. Koristite sigurnu vodu i sirove namirnice: koristite sigurnu vodu; izaberite svježe namirnice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?