BLAGE KAZNE

Parlamenti uvode kazne od 100 maraka

parlament
VL FOTO
28.07.2010.
u 08:09

Ni na jednom prošlogodišnjem zasjedanju Zastupničkog doma nije bilo prisutno svih 42 zastupnika

Neodgovorno ponašanje narodnih predstavnika u parlamentima na svim razinama poprima drastične razmjere. Kako se zahuktava predizborna kampanja sve su češći izostanci sa zasjedanja parlamenata, a nerijetko se moraju i otkazati zasjedanja zbog nedostatka kvoruma. Čelništva državnih i entitetskih parlamenata tvrde da nemaju mehanizme kojima mogu prisiliti zastupnike da odgovorno obnašaju dužnost.

Ostavilo je to traga i na rad parlamenata, a najbolje to potvrđuje primjer Parlamenta BiH. Niti na jednom prošlogodišnjem zasjedanju Zastupničkog doma nije bilo prisutno svih 42 zastupnika. U protekle tri godine mandata bilo je skoro 320, a samo prošle godine čak 120 “opravdanih izostanaka”. Poslovnik državnog, ali i ostalih parlamenata u zemlji, ne poznaje mogućnost sankcioniranja ovakvog ponašanja. Pozitivne promjene ovaj put pokreću niže razine vlasti. OV Novog Sarajeva prihvatilo je inicijativu da se nedolasci vijećnika na zasjedanja, kao i odlasci sa zasjedanja prije kraja novčano kazne. Vijećnicima koji ne dođu na zasjedanje, bez obzira na razlog, bit će odbijeno 100 maraka od mjesečnog paušala. Onim vijećnicima koji dođu na zasjedanje, ali ga napuste prije službenog završetka, oduzimat će se po 50 KM od paušala. Prisustvo vijećnika utvrđivat će se vrlo jednostavno - prozivkom, a prikupljena sredstva od “kazni” za vijećnike usmjeravat će se u poseban humanitarni fond. Ovakav potez lokalnog parlamenta u Novom Sarajevu najvjerojatnije će uskoro slijediti i neke druge općine, a nema razloga da ista praksa ne bude uvedena i u županijske, entitetske i državni parlament.

O ovakvoj praksi mogle bi razmisliti i vlade na svim razinama, koje također muku muče s kvorumom. Premijer Sarajevske županije Besim Mehmedić, zaprijetio je otkazom ministrima koji ne budu dolazili na sjednice Vlade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?