Sukobi u Parlamentu

Parlament BiH ne zna ima li Vojska “pričuvni sastav”

vojska
arhiva vl
22.04.2010.
u 10:02

Pitanje rješavanja problema više od 2.000 prekobrojnih pripadnika Oružanih snaga BiH izazvalo je oštre polemike u državnom Parlamentu

Pitanje rješavanja problema više od 2.000 prekobrojnih pripadnika Oružanih snaga BiH izazvalo je oštre polemike u državnom Parlamentu. Iz redova HDZ-a BiH predložene su izmjene Zakona o službi u OSBiH kojima bi se omogućilo trajno rješavanje statusa bivših pripadnika Armije BiH, HVO-a i Vojske RS-a, koji su 31. prosinca 1995. godine bili pripadnici tih vojski, a sadašnjih vojnika OSBiH, koji već od početka ove 2010. godine zbog godina starosti nisu u mogućnosti ostati pripadnici Oružanih snaga.

 

Glavne promjene

 

Suština prijedloga koji potpisuje Niko Lozančić jest da se dobni prag za služenje u aktivnom sastavu OSBiH za vojnike sa sadašnjih 35 podigne na 45 godina te da se prekobrojni vojnici prevedu u pričuvni sastav. Time se, ističe Lozančić, ne bi narušile obveze i uvjeti koje BiH ima prema NATO-u, već bi se njihovim uvođenjem u pričuvni sastav vojske i dodatno poboljšala gotovost i spremnost OSBiH. Međutim, unutar Parlamenta postoje i drukčija mišljenja.

Neki upozoravaju kako je 300 pripadnika OSBiH početkom godine već napustilo Oružane snage te da je za njih procedura otpuštanja već završena. Uz to, toliki broj budućih vojnika je već prošao proceduru, pa bi zadržavanjem “starih” vojnika bila ugrožena njihova prava.

 

Ovo nije rješenje?

 

Neki, poput Šefika Džaferovića iz SDA, upozoravaju da omogućavanje umirovljenja prekobrojnih vojnika nije rješenje, jer se opterećuju mirovinski fondovi. Ipak, najglasniji su oni koji upozoravaju da se i ovakvim Lozančićevim prijedlogom ugrožava put BiH u NATO savez.

Također, jučer je na Parlamentu otvoreno i pitanje postoji li uopće pričuvni sastav OSBiH, koji se predviđa u postojećem zakonu i u koji bi, prema novom prijedlogu, trebali biti prevedeni prekobrojni vojnici. - Imam povjerljive informacije da pričuvni sastav uopće ne postoji i da nitko, pa ni mi u Parlamentu, nismo tome posvetili odgovarajuću pozornost, upozorio je predsjedatelj Zastupničkog doma Milorad Živković.

 

Mnogi strani dužnosnici ranije su postavljali pitanja koliko je vojska uopće potrebna BiH nakon ratnih sukoba na ovim prostorima. Oni su predlagali da se novac koji je namijenjen vojsci preusmjeri u obnovu zemlje ili razvoj gospodarstva. Naravno, do toga nije došlo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?