Službe i institucije

Parlament BiH nadzirat će službe

Zastupnički dom
11.01.2013.
u 10:01

Informacije o izvanrednim situacijama državni će Parlament morati dobivati u roku od 48 sati

Tek 17 godina nakon završetka rata BiH dobiva zakonski reguliran parlamentarni nadzor nad obrambenim i sigurnosnim sustavom. Ako zastupnici prihvate predloženi zakon, sve sigurnosne i obrambene službe i institucije morat će odgovarati Parlamentu BiH. U slučaju izvanrednih obrambenih ili sigurnosnih situacija Parlament BiH će u roku od 48 sati morati biti potpuno informiran.

Povjerenstvo


- Iako Parlamentarna skupština BiH već obavlja poslove nadzora, postoji potreba da se taj proces uredi i precizno regulira zakonskim odredbama, kako bi bio transparentniji, jasniji i efikasniji budući da postojećim poslovnicima domova PS-a BiH nisu u cijelosti obuvaćeni svi segmenti rada Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost, navodi se u obrazloženju zakona čiji je predlagač upravo Povjerenstvo. Zakonski su pitanje nadzora nad sustavom obrane i sigurnosti regulirale mnoge europske zemlje, uključujući Sloveniju i Crnu Goru. Donošenje zakona objašnjava se i potrebom usklađivanja bh. zakonodavstva sa standardima EU-a i NATO-a. Ključnu ulogu u nadzoru obrambeno-sigurnosnog sustava imat će postojeće parlamentarno Povjerenstvo, a propisano je da će obavljati nadzor nad Ministarstvom obrane i OS BiH te nad radom Ministarstva sigurnosti i sedam bh. sigurnosnih agencija. Pod nadležnost Povjerenstva dolaze i druge institucije u onom dijelu u kojem se njihove aktivnosti tiču obrane, odnosno sigurnosti. To se, primjerice, odnosi na Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u oblasti prometa oružja i na Ministarstvo civilnih poslova kada je riječ o razminiranju.

Svjedočenja

Povjerenstvo će moći tražiti svjedočenje ili davanje izjave bilo kojeg državnog službenika, vojne ili civilne osobe iz spomenutih institucija. Ministri obrane i sigurnosti, ravnatelji sigurnosnih agencija moraju u pisanom obliku izvijestiti Povjerenstvo o svakom izvanrednom događaju u roku od 48 sati. Ipak, Zajedničko povjerenstvo ne može se miješati u operativni rad nadziranih institucija, a Ministarstvo sigurnosti neće ovom tijelu moći dostavljati podatke o identitetu suradnika policije, pripadnicima policije s prikrivenim identitetom, sigurnosnim i obavještajnim izvorima i sadržaju posebnih istražnih radnji. Značajna je odredba o pokretanju parlamentarnih istraga u slučaju postojanja sumnje za nezakonitosti u radu nadzornih institucija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?