Idem, umoran sam

Papa je mirno čitao odluku koju je dugo pripremao i krio od Vatikana

Papa
12.02.2013.
u 09:14

Papa je mirno čitao odluku koju je dugo pripremao i krio od Vatikana

Benedikt XVI. od 28. veljače više neće biti poglavar Katoličke crkve. Ovu neočekivanu vijest objavio je jučer na latinskome jeziku, tijekom svečane kanonizacije mučenika iz Otranta. Vijest je ubrzo potvrdio Vatikan. Joseph Ratzinger će 16. travnja navršiti 86 godina, a na čelu Katoličke crkve bio je nepunih osam godina.

Tajnu je jako dobro čuvao, čak i od najbližih. Čini se da je njegov brat George jedan od rijetkih koji je znao što papa smjera jer je jučer kazao kako se mjesecima pripremao za ovo.

– Moj brat želi provesti mirnije dane u starosti – kazao je George.

Njegove riječi jučer su bile dobro pripremljene, bez suvišnih detalja, no nije ostavio ni prostora za velika nagađanja – odlazi jer je umoran i jer osjeća da više ne može dati sve od sebe.

– Svjestan sam težine svoga čina. U punoj slobodi izjavljujem da odustajem od služenja, kao rimski biskup, nasljednik sv. Petra, koje su mi povjerili kardinali 19. travnja 2005. – kazao je Benedikt XVI.

Dirljiv zagrljaj

– To je bio grom iz vedra neba – kazao je bivši državni tajnik kardinal Angelo Sodano o ostavnici Benedikta XVI.

Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi izjavio je kako se u posljednje vrijeme vidjelo da je Benedikt XVI. umoran.

– Papa je kazao kako se posljednjih mjeseci fizički osjeća slab. Bio je umorniji – kazao je otac Lombardi, koji je odbacio pretpostavku da je na Benedikta XVI. utjecala i težina vođenja Crkve, eventualna depresija, odnosno psihičke naravi. To nije bio razlogom odluke o ostavci.

– Papa nije napustio statu u teškoj situaciji – rekao je Lombardi. Dakle isključivo je razlog fizičkog stanja ostavka Benedikta XVI.

Papa Benedikt XVI. najavio je svoje odricanje od papinske službe tijekom konzistorija povodom triju kanonizacija. Čitao je mirno svoju objavu, nije bio posebno uzbuđen. Očito je pripremao taj svoj potez, ali za nj je znalo malo ljudi. Nakon što je Benedikt XVI. najavio svoju ostavku prišao mu je Sodano i zagrlio ga. Bili je vrlo dirljivo.

Benedikt XVI. će sve do 28. veljače obavljati svoju dužnost kao da se ništa nije dogodilo. Govorit će nedjeljom angelus, te primati državnike i audijencije. Bilo je ranije predviđeno i da ide tjedan dana na duhovne vježbe. Još se ne zna hoće li 28. veljače obratiti se vjernicima. U svakom slučaju zna se da će dan kasnije otići u papinski ljetnikovac u Castel Gandolfo pokraj Rima, a tek onda samostan časnih sestara od klauzure na brdu Vatikanu.

Ponavlja se da je Ratzinger takvu odluku donio isključivo zbog fizičkog umora. Ne može fizički podnositi teret. Trebao je u ljeti otići u Brazil na međunarodni dan mladeži, ali takvo putovanje ne bi mogao podnijeti, pa je to možda jedan od razloga koji ga je naveo da se povuče i omogući drugom papi to putovanje i susret sa svjetskom mladeži.

Dvojica papa

Imat ćemo dvojicu papa, premda prema članku 332 kanonskog zakonika je predviđena ostavka pape. Ima i onih koji se pitaju hoće li takva odluka Benedikta XVI. dovesti do rascijepa u Crkvi, pošto bi jedni mogli ostati uz Ratzingera kao papu, a drugi biti s njegovim nasljednikom. Upravo zato da ne bude u javnosti, Ratzinger će se povući u samostan. Dakle ne bi trebao nastati rascijep u crkvi, prema će biti teologa koji neće odobriti taj Ratzingerov potez.

Papa Ratzinger imao je 83 godine kada je u knjizi “Svjetlo svijeta”, u kojoj je odgovarao na pitanja njemačkog novinara Petera Seewalda, kazao kako ga snaga napušta:

– Imam 83 godine. Bog mi daje snagu i imam odlične suradnike, ali sada uviđam kako slabim. Ako neki Papa jasno shvati da nije sposoban, fizički, psihološki i duhovno, obavljati svoje dužnosti, onda ima pravo, a u nekim slučajevima i obvezu, podnijeti ostavku”, nagovijestio je tada Benedikt XVI.

Otac Lombardi je kazao kako je „najavu papine ostavke osobno primio s velikim obožavanjem zbog hrabrosti i slobode s kojom je donio odluku, kao i velike spoznaje za odgovornost koju se ima na toj dužnosti. Benedikt XVI. nam je pokazao veliko svjedočenje duhovne slobode“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?