Prva kanonizacija

Papa Franjo proglasio troje novih svetaca

papa Franjo (1)
Reuters/Pixsell
12.05.2013.
u 11:45

Proglašenje troje novih svetaca na Trgu sv. Petra pratilo je više desetaka tisuća vjernika.

Kako svatko od nas pokazujemo danas našu vjeru u Isusa. To pitanje kao da nam postavljaju danas proglašeni sveci, rekao je papa Franjo u homiliji tijekom svečane mise kanoniziranja troje novih svetaca: Laura de Santa Caterina da Siena Montoya y Upeguila, Maria Guadalupe Garcia Zavala i Antonio Primaldo, koji je jedan od 800 mučenika.

To je bila prva kanonizacija pape Franje, koji je zapravo samo proveo odluku svoga prethodnika Benedikta XVI., koji je 11. veljače ove godine, dakle na dan najave svoje ostavke, potpiso i dekret o upisivanju u popis svetaca blaženike Antonija Primalda i družina mučenika, te dvije Južnoamerikanke 12. svibnja 2013. godine.

„Svijetle primjere i učenja nude nam troje danas proglašenih svetaca, ali izazivaju i pitanja o našem kršćanskom životu: Kako sam ja vjeran Kristu? Jesam li sposoban 'pokazati' svoju vjeru sa štovanjem, ali i s hrabrošću? Jesam li pažljiv s drugima, primjećujem one koji potrebuju, vidim li u svima braću i sestre u ljubavi?“, kazao je u homiliji papa Franjo.

Antoniju Primaldu i oko 800 stanovnika Otranta, na jugu Italije, su Turci, pod vodstvom Gedik Ahmet Paše, 14. kolovoza 1480. godine odsjekli glave zato što su odbili prijeći na islam. Pet godina poslije pokolja, odnosno od 14. kolovoza 1485., zajednica Otranta održala je posebni spomen na njihove mučenike, a 1539. biskup Antonio de Beccaris otvorio je kanonski proces za njihovu beatifikaciju i saslušano je 10 preživjelih svjedoka. Gotovo dva stoljeća kasnije, 1721. godine, mučenici su proglašeni zaštitnicima grada i nadbiskupije, a 14. prosinca 1771. ih je papa Klement XIV. priznao kao blaženike, a danas su postali sveci.

Od danas i Kolumbija ima svoju prvu sveticu. Laura de Santa Caterina da Siena Montoya y Upeguila, odnosno "Madre Laura" (1874. - 1949.), energična učiteljica i zagovornica autohtonih naroda, proglašena blaženom 2004., utemeljila je 1914. Kongregaciju misionarki bezgrešne djevice Marije i svete Katarine Sijenske, poznatu pod nazivom "misioneras lauritas" (misionarke majke Laure). U toj je zajednici više od tisuću časnih sestara u 21 zemlji Južne Amerike, Afrike i Europe.

Meksiko, pak, od danas ima svoju drugu sveticu. Maria Guadalupe Garcia Zavala, poznata kao "Madre Lupita" (1878. - 1963.), preživjela je i razdoblje meksičke protuklerikalne revolucije, a zajedno sa svećenikom Ciprianom Iniguezom utemeljila je kongregaciju službenica svete Mergarite-Marije i siromašnih koja se brinula za bolesnike u bolnicama. Također je proglašena blaženom 2004. godine.

Proglašenje troje, odnosno 802, novih svetaca na Trgu sv. Petra pratilo je više desetaka tisuća vjernika.

>>Papa Franjo proglašava svetima 800 otrantskih mučenika

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije