Vatikan

Papa Benedikt XVI.: Svemir nije kaos, niti je plod kaosa

\'Pope Benedict XVI waves from behind the protective window of his papamobile as he arrives for his weekly general audience on March 7, 2012 at St Peter\'s square at the Vatican.  AFP PHOTO / VINCENZO
AFP/Pixsell
10.11.2012.
u 11:35

Papi bi do kraja ove godine mogao biti otvoren profil na društvenoj mreži Twitter

Benedikt XVI., odnosno Vatikan, želi se što više približiti mladima pa se ponovno najavljuje mogućnost stvaranja profila na Twitteru, što bi nakon Facebooka i Youtubea, bila dodatni ulazak u društvenu mrežu. Još se ne zna kada će biti otvoren Twitter na ime Benedikta XVI., kazao je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi, ali se pretpostavlja kako bi to moglo biti do kraja godine. Prije nekoliko mjeseci zauzeto je ime “@BenedictusPPXVI”, ali poglavar Katoličke crkve neće osobno twittati, već će to netko drugi činiti u njegovo ime. Sveta Stolica obznanjuje kako možda to neće biti papin account i proučavaju se druga imena, premda su mnoga imena vezana za Benedikta XVI. već zauzeta.

Još u veljači ove godine je predsjednik Papinskog vijeća za društveno komuniciranje, nadbiskup Claudio Maria Celli, najavio ulazak Benedikta XVI. i u twittersko društvo. Papa neće osobno slati “crkute” u mrežu, ali će, dakako, “odobravati svaku poruku”. Na Twitteru se Papa već pojavio pod imenom “@Pope2YouVatican” što je svojedobno lansiralo Papinsko vijeće za društveno komuniciranje u okviru portala “Pope2You.net” preko kojeg se Papa htio približiti mladima. Vatikan i Papa nastoje preko “Facebooka”, iPhonea, “Youtubea” približiti se mladima.

Koordinator portala Pope2You.net, otac Paolo Padrini (koji je postavio i “iBreviary – pro Terra Sancta” što je apikacija službene katoličke molitve za smartphone i tablete), izjavio je kako će Papa preko Twittera slati, na primjer, skraćenu verziju svojih angelusa.

“Dakako, Papa na Twitteru neće biti osobno, neće osobno twittati, mislim da bi to bilo nemoguće, ali i nepotrebno. Jer, Papa nije javna osoba u smislu jedinke koja ide twittati s onima koji ga prate (followers) već ima riječ koja je Riječ Učitelja”, kaže otac Padrini i dodaje kako će papina prisutnost na Twitteru biti crkvena, a ne osobna prisutnost.

A, Papa je kazao i kako su potrebni “trajni dijalog i suradnja između svijeta znanosti i vjere za izgradnju kulture koja će poštivati čovjeka, njegovo dostojanstvo i njegovu slobodu, radi budućnosti ljudske obitelji i trajno održivoga razvoja našega planeta”. Bio bi to lijepi twitt.

Papa je članovima Papinske akademije za znanost govorio o svemiru naglasivši kako nije nastao kaosom. Svemir nije kaos, niti je plod kaosa, nego je uređena složenost koja nam omogućava, pomoću komparativnih analiza i analogija, da se od posebnog uzdignemo do općeg motrišta, kazao je Papa.

Znanost i vjera su potrebne za izgradnju kulture koja poštuje čovjeka, kazao je Benedikt XVI. Papa je govorio o novom viđenju jedinstva znanosti, a posebno je podsjetio na napore tehnologije koji nastoje „svesti razne oblike energije na jednu i temeljnu osnovnu silu“. Taj multidisciplinarni pristup očituje da znanosti nisu intelektualni svjetovi međusobno i od stvarnosti odvojeni, nego su povezani i usmjereni na proučavanje prirode kao jedne, shvatljive i skladne stvarnosti. Ako prvi trenuci svemira i života nisu u dometu znanstvenoga promatranja, znanost ipak otkriva široki niz dinamika koje objavljuju razvidan red i trajno stvaranje, kazao je Benedikt XVI. i naglasio kako takvo viđenje ima plodonosne dodirne točke s filozofskim i teološko-kršćanskim viđenjem.

Te Papine riječi izgovorene prije dva dana gotovo uopće nisu zabilježene u javnosti, odnosno u listovima i na portalima. Zabilježene su samo u vatikanskim glasilima. U nastojanju da svima, posebno mladima, približi Papino razmišljanje i njegove poruke, Vatikan nastoji i “crkutima” objaviti svoje poglede.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?