Nove akcije

Pala sedmeročlana skupina koja je utajila više od 3,5 milijuna KM

Akcija
14.09.2012.
u 09:19

U uhićenjima i pretresu stambenih i poslovnih objekata službenicima SIPA-e pomoć su pružili pripadnici MUP-a SBŽ-a, Sarajevske i Tuzlanske županije, kao i Policija Brčko Distrikta

Nekoliko sati nakon velike akcije protiv organiziranog kriminala kodnog naziva “Lutka“ Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenula je još jednu vrlo zahtjevnu operaciju. „Boss“ je kodni naziv operacije za koju u SIPA-i ističu da je jedna od najsloženijih policijskih akcija u poslijeratnoj BiH iz oblasti financijskog kriminala.

Kriminalna skupina

U okviru ove akcije uhićena je sedmeročlana organizirana kriminalna skupina koja je, služeći se duži period carinskim prijevarama, pranjem novca i poreznim utajama, oštetila proračun BiH u višemilijunskom iznosu. Pretresi su izvršeni na ukupno 23 lokacije na području Sarajeva, Brčkog, Gradačca, Banja Luke, Trnova i Doboj-Juga. 
Ova akcija rezultat je višegodišnje istrage policijskih službenika SIPA-e kojom su bili obuhvaćeni članovi organizirane kriminalne skupine, koji su duži niz godina kontinuirano vršili kaznena djela iz oblasti porezne i carinske problematike, te samo u šest mjeseci ove godine utajili najmanje 3,5 milijuna KM.
 -Pretresima više desetaka stambenih, poslovnih i prodajnih objekata (Eko San, Janus, Sa Tours i Bosna Expres), te druge pokretne i nepokretne imovine koju su koristili članovi navedene skupine, pronađen je i privremeno oduzet dokazni materijal, a prije svega veća količina novca (u jednom od sefova oko 100.000 KM), financijsko-poslovna dokumentacija, mobilni telefoni, telefonske kartice, vatreno oružje, računalna i druga oprema koja je korištena za izvršenje spomenutih i drugih kaznenih djela, ističu u SIPA-i. 
Zbog obimnih materijalnih dokaza pronađenih na lokacijama na kojima se vrši pretres, a prije svega velikog broja financijsko-poslovne dokumentacije, jučer u ranim jutarnjim satima nastavljen je pretres na 11 lokacija, a tijekom jučerašnjeg dana istragom je obuhvaćen još jedan broj osoba i lokacija. Uhićene osobe su uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu predane Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.

Pretres objekata

Kako ističu u SIPA-i, u uhićenjima i pretresu stambenih i poslovnih objekata njihovim policijskim službenicima pomoć su pružili pripadnici MUP-a Srednjobosanske, Sarajevske i Tuzlanske županije, kao i Policija Brčko Distrikta. Da je riječ o sveobuhvatnoj policijskoj istrazi svjedoče i podaci o angažmanu Uprave za neizravno oporezivanje i Granične policije BiH. Zamah u borbi protiv organiziranog kriminala mogao bi se sljedećih dana i tjedana demonstrirati i kroz nove akcije SIPA-e i drugih policijskih agencija u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?