SARAJEVO

Padinski dijelovi grada odsječeni, stvaraju se deponije smeća

Sarajevo
VL FOTO
07.02.2012.
u 12:36

Iako su glavne ceste uglavnom očišćene, u gradu vlada priličan prometni kaos

Dodatnih desetak centimetara snijega koji je u Sarajevu pao u noći s ponedjeljka na utorak otežao je napore komunalnih službi da uspostave komunikaciju na gradskim prometnicama. 

Iako su glavne ceste uglavnom očišćene, u gradu vlada priličan prometni kaos. Parkirana vozila ometaju promet suženim ulicama, a policija je jučer zaprijetila da će kažnjavati neodgovorne vozače. Javni gradski prijevoz djelomično je uspostavljen, iako zbog nanosa snijega na tračnicama nije moguće uspostaviti tramvajski promet kroz cijeli grad. Pomoć u uklanjanju snijega s tračnica pružaju vojska, EUFOR i studenti. Najveći problem je što se ogromne količine snijega nemaju gdje skloniti, a građani su upozoreni da za to ne koriste kanalizacijski sustav.

Posebno teška situacija je u padinskim dijelovima grada, gdje su mnoge ulice još uvijek potpuno izolirane. U takvoj situaciji je nemoguća opskrba trgovina hranom, pa se javlja i nestašica pojedinih proizvoda. Onemogućen je i odvoz smeća, a usprkos apelima iz komunalnog poduzeća „Rad“ da se građani ovih dana uzdrže od odlaganja smeća u kontejnere, u mnogim ulicama već su stvorene prave deponije. Problem je i s organiziranjem pokopa umrlih osoba, pa je preporučeno da se pogrebi obavljaju na najbližim grobljima.

Ono od čega svi u Sarajevu strahuju je mogući prekid u opskrbi električnom energijom i prirodnim plinom. Iako su navikli na zimske uvjete, ovolike količine snijega i iznimno niske temperature iznenadili su i Sarajlije. U slučaju nestanka struje i plina, tisuće kuća i stanova na širem području grada ostali bez ikakve mogućnosti zagrijavanja.  

Škole, vrtići i fakulteti u Sarajevu neće raditi cijeli ovaj tjedan, otkazani su skoro svi javni skupovi, a jedini koji su odlučili ne odstupati od utvrđenog kalendara su organizatori festivala „Sarajevska zima“, čije otvaranje se očekuje večeras.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?