SKB Mostar

Pacijentu D.M. liječnici odstranili velike ugruške iz plućne arterije

embolija
Foto: VL FOTO
1/3
27.01.2012.
u 10:07

Dr. Mulahasanović: Ovo je druga operacija takve vrste u BiH, a ovaj tim je radio i prvu operaciju na području BiH

- Operacija je počela sinoć u 18 sati (srijeda nap.a.). Da se čekalo samo sat vremena, on ne bi preživio, tako nam je jučer kardiokirurški tim SKB-a Mostar, na čelu s dr. Sejom Mulahasanovićem opisao dramatičnu borbu za spas 39-godišnjeg D.M.

Hitna dijagnostika

Kako nam je kazao prim. dr. Sejo Mulahasanović, kod mladog pacijenta je anamnezom utvrđeno da boluje od iste bolesti od koje su mu i otac i djed smrtno završili - odlasku ugruška krvi iz noge u srce ili pluća.

- Zahvaljujući žurnoj dijagnostici pacijent je prebačen na žurne pretrage koja je pokazala velike ugruške na području plućne arterije. Mi smo pristupili operaciji praktično u posljednji trenutak, jer je već dolazilo do zastoja u radu desnog dijela srca, a dobivao je visoke doze lijekova i visoke doze kisika, kazao je dr. Mulahasanović. Tim su osim dr. Mulahasanovića sačinjavali dr. Ante Bošnjak, dr. Goran Đuzel i dr. Mate Ćavar uz pomoć dr. Michaela Markina., uz vođenje anestezije dr. Anite Kosjerine, te tima tehničara Stanka Čolaka i Alena Koša. -Operacija je trajala pet sati te je uspješno privedena kraju. Iznenadila nas je količina ugrušaka, te zapravo kako je pacijent s takvim nalazima uopće bio živ, kazao je dr. Mulahasanović dodavši kako su odstranjeni veliki ugrušci iz plućne arterije, te kako je pacijent dobro podnio operaciju. Kazao nam je kako se ugrušci često javljaju kod operiranih pacijenata ili onih koji su imali nekakve traume. Kod ovog pacijenta se radi o urođenom poremećaju zgrušavanja krvi.

- Nažalost, većina ovih velikih embolija završi smrtno. Do sada se u BiH nisu fizički liječili te su prepuštani smrtnom ishodu, kazao je dr. Mulahasanović. - Ovo je druga operacija takve vrste u BiH, a mogu s ponosom kazati da je ovaj tim radio i prvu operaciju u BiH, te odgovorno tvrdim da takve operacije drugi kardiokirurški centri u BiH nisu ni vidjeli, kazao je dr. Mulahasanović. To je istaknuo zbog činjenice da u šiframa federalnog Fonda koji plaća operacije bolnicama, ove operacije uopće nema. Inače, bolnica je upravo zbog neplaćanja operacija bila primorana zaustaviti izvođenje istih. - Ogorčeni smo odnosom federalnog Fonda prema našoj ustanovi koji nama ne plaća izvršene usluge. Smatram da bi Fond trebao povesti više računa o državnim bolnicama, a ne da prioritet ima privatna bolnica, kazao je dr. Mulahasanović.

Inače, rekli su nam i kako je u prošloj godini urađeno 150 operacija, što je prema njihovom mišljenju to premalo s obzirom na njihove potrebe. Stoga će uputiti zahtjev da im se odobri 300 operacija u ovoj godini. Dr. Đuzel je kazao kako ova operacija na tržištu BiH stoji oko 30.000 KM. - Nas strogo limitiraju strukture koje određuju broj operacija i samim tim za jednu takvu operaciju mi smo blokirani za pet standardnih naših operacija, kazao je dr. Đuzel.

Najteže operacije

- Naša SKB radi najteže operacije, gdje se kod 70 % pacijenata radi o složenim i kombiniranim, teškim operacijama, koje drugi centri iz financijskih razloga odbijaju, kazao je dr. Mulahasanović dodavši kako im dolaze pacijenti iz cijele BiH, ali i izvan granica zemlje.

-Kako je slikovito rekao naš predstojnik dr. Bakula:’Počela voda teći uzvodno!’ Tako su prije pacijenti išli iz Mostara u druge centre, a sada je ta situacija obratna. A to je došlo od samih pacijenata, kazao nam je dr. Mulahasanović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?