Globalni skandal

Ovo je Dan Tan, najveći neprijatelj nogometa u svijetu

'dantan_nnn_spo_040213'
Foto: invisible-dog.com
1/3
Autori: Robert Junaci, Ivana Jakelić, Ante Buškulić
05.02.2013.
u 17:00

... i ništa mu ne mogu Postoji nalog za uhićenje šefa kladioničarske mafije, ali Singapur ga ne želi izručiti

Ovo je tužan dan za nogomet. Tim je riječima šef Europola Rob Wainwright otkrio najveću akciju protiv namještanja utakmica.

– Identificirali smo oko 425 korumpiranih dužnosnika, igrača i ozbiljnih kriminalaca u 15 država. Kriminalna mreža s bazom u Singapuru imala je mrežu diljem Europe i trošila je i do 100.000 eura po utakmici da podmiti igrače i suce. Prvi smo put doista ustanovili postojanje organiziranog kriminala u nogometnom svijetu – govorio je tužnim glasom.

Uefa obavijestila HNS

Među utakmicama za koje se sumnja da su namještene su i neke kvalifikacijske za SP i EP, prvoligaške utakmice više europskih liga te dva susreta Lige prvaka, jedan odigran u Engleskoj u posljednje četiri godine. Pod istragom se našlo 680 utakmica (380 iz Europe) u 30 država. Iako to Europol nije rekao, među njima je i Hrvatska.

 – Koliko znam, riječ je o sumnjivim utakmicama, za koje tek treba pronaći dokaze. I mi smo dobili obavijesti od Uefe o nekim sumnjivim susretima i sve smo to proslijedili državnim tijelima – kazao je povjerenik za sigurnost HNS-a Zoran Cvrk.

U tužiteljstvu neslužbeno tvrde da je Hrvatska u toj priči zbog Offsidea i uhićenja Vinka Šake, Dine Lalića i Admira Suljića, koji su “odgulili” po godinu dana i morali vratiti milijun eura. I nakon što je izišao iz zatvora, Šaka je morao otići u Italiju zbog tamošnjeg kladioničarskog skandala, te je pušten nakon što je dao iskaz.

I tada, kao i u prijašnjim slučajevima braće Šapina u Njemačkoj, velike afere u Italiji..., iza kulisa spominjalo se ime Dan Tan. A jučer je Europol govoreći o singapurskoj bazi mafije potvrdio: taj je čovjek neprijatelj broj 1 svjetskog nogometa!

– Mafija, sa sjedištem u Singapuru, bila je u kontaktu s mađarskim sucem utakmice na koju su stizale uplate iz cijeloga svijeta internetom ili telefonski. Prihvaćane su oklade kakve su u Europi zabranjene – opisao je mađarski tužitelj Laszlo Angeli nakon što je namještena prijateljska utakmica Bugarska - Estonija (2:2).

Dan Tan ili Debeli Dan, kako ga zovu, čak je bio u Sloveniji, no doznajemo da nikad nije dolazio u Hrvatsku. On je bio glavna tema konferencije Fife, Uefe i Interpola u Rimu 17. i 18. siječnja, na kojoj su bili i naši predstavnici. Ondje je utvrđeno da su internetske kladionice leglo kriminala i da je glavni cilj uhititi Dan Tana. Ondje je objašnjen i drugi način funkcioniranja kladioničarske mafije: kupe klub u Finskoj, dovedu 2-3 igrača, među kojima je uvijek vratar, i manipuliraju jedanaestercima, kartonima, brojem udaraca iz kuta..., jer sve je to u kladioničarskoj ponudi.

Interesna “viša sila”?

I dok Fifa i Europol mašu planom edukacije mladih igrača, višeglava zvijer, kako su je sami nazvali, i dalje šeće Singapurom. I ne mogu je uhititi jer je Singapur ne želi izručiti, pravdajući se da nema pravilnik o izručenju s EU!? Kako je moguće da cijeli (nogometni) svijet ne može pritisnuti singapursku vladu? Neki sumnjaju u “višu silu”. I kao dokaz podupiru činjenicu da Fifa i Interpol otvaraju 20 mil. dolara vrijedan edukacijski centar. U Singapuru.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije