ZA SIROMAŠNE

Otvoren je prvi narodni dućan u Bosni i Hercegovini

trgovina
VL FOTO
01.04.2011.
u 10:45

U dućanu će sve biti jeftinije za 30 posto u odnosu na druge, kupovat se može samo s potvrdom

Ono o čemu se već duže vrijeme spekuliralo zbog toga što su jedni bili za a drugi opet protiv, a riječ je o prvom narodnom dućanu, konačno je realizirano u praksi. Naime, u Sarajevu je u krugu bivše propale tvornice Maso Miskin Crni - otvoren prvi Narodni dućan.

Trgovina za siromašne

Riječ je o projektu skupine građana koji su osnovali prvu potrošačku zadrugu Eurobih s ciljem da građanima čija su mjesečna primanja manja od 500 KM (umirovljenici, nezaposleni i osobe bez socijalno ekonomskog statusa), a koji se učlane u Zadrugu, omogući kupovinu osnovnih životnih namirnica, prvenstveno domaće proizvodnje, do 30 posto jeftinije u odnosu na klasične prodavaonice. Narodni dućan posluje pod sloganom „Zajedno je lakše“. No, u ovoj trgovini mogu kupovati samo umirovljenici, nezaposleni i osobe bez socijalno-ekonomskog statusa koje žive na području općine Novo Sarajevo. Drugim riječima, spomenute kategorije građana koje žive na području drugih sarajevskih općina zasad ne mogu kupovati namirnice u ovoj prodavaonici. Prema riječima direktora Zadruge Mesuda Lakote, ako se steknu uvjeti, što ovisi o institucijama sustava te domaćim proizvodnim kompanijama, uskoro bi se i za građane općine Stari Grad i Centar mogao otvoriti sličan objekt. Inače, članovi Zadruge mogu biti svi građani koji imaju primanja niža od 500 KM mjesečno, nezaposleni i oni koji nemaju riješen ekonomski status a imaju mjesto boravka na području Novog Sarajeva. Kako bi pogodnosti u Narodnom dućanu koristili oni kojima je pomoć zaista potrebna, Zadruga je u suradnji s institucijama Grada Sarajeva i županije definirala kriterije za članstvo i količinu proizvoda koje mogu mjesečno kupovati. Količina proizvoda je bazirana na potrošačkoj košari četveročlane obitelji, a za učlanjenje je potrebno donijeti odgovarajuću potvrdu.

Samo s potvrdama

Za umirovljenike je dovoljna preslika posljednjeg čeka, a za nezaposlene potvrde će izdavati zavod za zapošljavanje gdje su prijavljeni. Inače, ovakva praska je poznata već dugi niz godina u zemljama Europske unije.

Iako je direktor Zadruge Lakota istaknuo da je ovaj čin ustvari zaštita potrošača u praksi, prilikom otvorenja dućana mogli smo se uvjeriti da to i nije baš tako. Naime, cijene pojedinih proizvoda nisu toliko jeftinije u odnosu na velike centre. Stoga ne čudi da su pojedini umirovljenici koji su obilazili police s artiklima s pravom negodovali zbog cijena kruha i voća koje nisu jeftinije 30 posto u odnosu na iste proizvode u drugim prodavaonicama. Posebno je depresivno zvučala rečenica prema kojoj „po glavi stanovnika sljeduje jedna litra ulja“. Drugim riječima, kupovina je ograničena te četveročlana obitelj mjesečno može kupiti samo 4 litre ulja. Stoga ne čudi primjedba jedne umirovljenice koja je dobacila kako je više dobivala ulja iz humanitarne pomoći tijekom rata. Otvorenju Narodnog dućana bio je nazočan i sarajevski gradonačelnik Alija Behmen. S obzirom da je SDP-ovac, pojedinci su dobacivali zašto nije ponio crvene vrpce, jer svečano otvorenje obavljeno je presijecanjem zelene vrpce škarama sa zelenog jastuka. Tako je još jednom multietičnost Sarajeva pala na ispitu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?