Povratak korijenima

Otrgnuti tradiciju od zaborava

Svadba
Nada Koturić
02.09.2013.
u 10:47

U živopisnom posavskom krajoliku Kočišta snimljena tradicionalna posavska svadba. - Želimo našoj djeci ostaviti nešto vrijedno, našu tradiciju, pa neka je i oni poštuju - ističu Đukićevići

- Posavino, volio te ne bi da se nisam rodio u tebi, orilo se na Kočištima, dijelu Domaljevca koje se proteže uz rijeku Savu u živopisnom i gotovo netaknutom prirodnom okruženju. Vrijeme kao da je stalo na vikendici ili, kako se to u posavskom kraju kaže, stanu Đukićević. Tamo su nas pozvali Luca i Marijan Ban, da zabilježimo i javnosti prenesemo kako se od zaborava čuva tradicija i njeguju s najvećom ljubavlju stari običaji i nematerijalna baština. Veliki voćnjak, bunar i niz drugih, danas već etno-eksponata, vraćaju nas u vrijeme naših djedova i pradjedova. Upravo su takav ambijent Luca i Marijan odabrali kako bi ovjekovječili snimanjem cjelokupnog svadbenog običaja koji se njeguje i danas u posavskome kraju. –Upriličili smo pravu starinsku posavsku svadbu s mladencima u kočijama, kumovima, starim svatom, starosvaticom, od dovođenja mlade, pregovaranja za ulazak u dvorište, prodaje mlade, jabuke s novcem, i ostalim detaljima koje prati tradicija svadbe u Posavini, kaže nam Luca. U ovom dijelu BiH ljudi još uvijek uspijevaju otrgnuti tradiciju od zaborava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?