BOLNI REZOVI

Otpušta se oko 90 radnika Aluminija

Aluminij iz Mostara bori se s izazovima recesije, a sada i štrajkovima
16.09.2011.
u 09:08

Generalni direktor mostarske tvrtke Ivo Bradvica otkrio dramatičan rasplet u tvrtki i nove poteze

Generalni direktor Aluminija iz Mostara Ivo Bradvica je u intervjuu objavljenom u službenome glasilu ove tvrtke izjavio da je Aluminij u pola godine velikim uštedama uspio stabilizirati poslovanje i ostvariti dobitak nasuprot prošlogodišnjeg gubitka koji je iznosio oko 7 milijuna eura zbog posljedica svjetske ekonomske krize. Unatoč teškim tržišnim uvjetima Bradvica, koji je krajem prošle godine preuzeo vođenje Aluminija koji je glavni ospkrbljivač metalom Tvornice lakih metala iz Šibenika i koja je 12-postotni vlasnik u mostarskom gigantu, istaknuo je kako je ostvarena osjetna dobit u prvih šest mjeseci ove godine.

Pothvat

“Nije mala stvar preuzeti upravljanje tvornicom koja zaključuje godinu s gotovo 13,4 milijuna maraka (premda je gubitak trebao biti i veći da nismo poduzele drastične mjere štednje) i za samo pola godine ostvariti dobit, osjetnu iznad ništice”, rekao je direktor Bradvica. Dodao je da zbog male cijene metala aluminija na svjetskoj burzi, koja se kreće oko 2300 dolara po toni, ova kompanija ima mjesečne gubitke od milijun eura. Najavio je daljnje mjere štednje i otpuštanje oko 90 radnika u kompaniji koja zapošljava više od 900 radnika. - Višak ljudi nam opterećuje produktivnost, ali taj višak ne čini onih 90% valjanih, pravih djelatnika koji ne trebaju strahovati niti za sebe niti za svoje obitelji. Njih nikakva recesija ne može ugroziti, rekao je direktor Aluminija kazavši da su bolni rezovi potrebni jer to zahtjeva spašavanje mostarskoga giganta.

Tržišni uvjeti

Bradvica je najavio i kako ubuduće sve ugovore o isporuci metala više neće vezivati za cijenu metala na londonskoj burzi kako bi se izbjegli velike gubitke s drastičnom promjenom cijena.

- Nema više vezivanja cijene za londonsku burzu metala, nego ćemo cijenu određivati unaprijed, a tko od partnera ne bude spreman na to, neka traži metal negdje drugdje. U protivnom smo siguran gubitaš, a to neću dopustiti, poručio je. 
Najavio je da zbog visoke cijene električne energije Aluminij planira izgradnju plinske elektrane koja bi godišnje proizvodila 425 megawatsati električne energije čime bi se značajno smanjili troškovi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?