TONI KUKOČ S REPREZENTACIJOM

Otkrio tajne napada Bullsa i šapnuo: Dajte loptu Tomiću!

Hrvatska košarka (1)
Slavko Midzor/PIXSELL
27.07.2010.
u 09:57

Toni Kukoč za sebe kaže da je čovjek s nekoliko spontanih funkcija. Izbornik je golferske reprezentacije i savjetnik izbornika košarkaške reprezentacije.

O golfu ovaj put nismo razgovarali, no zato se o košarci nakon povratka u Split raspričao kao rijetko kad. Za njim je porečkih tjedan dana rada s kandidatima za SP u Turskoj uz izbornika i prijatelja Joku Vrankovića. Kaže da bi ostao još da nije obećao obitelji da neće duže.

Sljedećeg ljeta još duže

– Možda je tih sedam dana više pomoglo meni nego njima. Bilo mi je krivo što idem, jer ti dečki su me pomladili. Na slobodno jutro bio bih nervozan, jedva sam čekao zajednički ručak, a pogotovo večernji trening. No, možda bi se nakon još sedam dana zasitili mog kljucanja po detaljima. Meni kao igraču treninzi su uvijek bili predugi, a sad vidim da su treneru i oni od dva sata obično prekratki.

Priznaje da nije očekivao tako pozitivne reakcije Vrankovićevih izabranika na njega i da bi sljedeće ljeto uz nacionalnu vrstu mogao biti puno duže.

– Očito su shvatili koliko su pojedinosti važne. U njihovu igračkom razvoju mnoge su sitnice zapostavljene. Kada s njima razgovarate oni sve to znaju, no treba ih netko naučiti kako i kada koristiti te logične sitnice s kojima se dobiva, a bez kojih se gubi tijesna utakmica.

U Jordanovo, Pippenovo i Kukočevo vrijeme Chicago Bullsi bili su poznati po napadu zvanom triangle. Nekoliko tih načela Phila Jacksona i Texa Wintera Kuki je predstavio Vrankoviću i njegovim štićenicima.

– Ubacili smo to da se u napad ulazi brže, da se ne ulazi iz driblinga, da se ne koristi “pick and roll” u petoj sekundi napada, da centar primi loptu na svojoj poziciji, da ne stane akcija kada se suparnik nađe na mjestu na kojem ga ne želimo, da nastoje čitati opcije. Da se ne događa kao u prvoj utakmici protiv Talijana da naše krilo otvara put braniču i time sebe izbaci iz dobre pozicije.

Talijani nisu mjerilo

Za Talijane kaže da nisu dovoljno dobro mjerilo i da još ne može reći koliko možemo biti dobri na SP-u.

– Na SP-u će to manje strahovati što će više u napadu koristiti jedan drugoga i pomagati si u obrani. Stekao sam dojam da su momci spremni igrati jedan za drugoga. Nisam odavno vidio tako pozitivan ugođaj u nekoj momčadi. Uz našeg najčvršćeg centra Lončara, za konačni ishod vrlo važan bit će Ante Tomić jer je on najbolji igrač na postu. On mora često dobivati loptu, od njega se treba napraviti centra-razigravača jer nije sebičan, ima dobre ruke, prati sve kretnje, čita situacije.

Što kaže na usporedbe Tomića s centrom NBA prvaka Lakersa Gasolom?

– Rekao bih da već sada ima mekšu i bržu ruku od Gasola koji je ukupno još uvijek bolji igrač. Obojica čitaju košarku, ne uče iz knjige, kod njih je instinkt na prvome mjestu.

Toni mladog gospara u budućnosti vidi kao uspješna NBA centra kojem ne želi naglo pumpanje mišića.

– Europu sam napustio s 88-89 kg, a za pet-šest mjeseci sam već bio oko stotke, a na kraju sam u NBA ligi imao i 110 kg, no najbolje sam funkcionirao kada sam skinuo kilograme i vratio brzinu i agilnost.

Kukoč smatra da je Lukša Andrić igrač s najvećim rezervama.

- Andrić može biti vrhunski igrač, a nema pojma koliko je dobar jer koristi svega 30% mogućnosti. Može 20 koševa zabiti i u odijelu, no viškom poteza i viškom razmišljanja sam sebi stvara probleme. Slično je i s Bogdanovićem, koji je prodoran, snažan i skočan, no zadovoljava se tricama.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije