NOVI KRIMINAL

Otkrili veliku carinsku prijevaru, na ‘biftecima’ ukrali milijun KM

mesnica
VL FOTO
16.05.2011.
u 13:38

Proračun prijevarom oštećen za više od milijun maraka. Riječ je o značajnom uvozniku mesa u BiH

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH otkrili su proteklih dana carinsku prijevaru prilikom uvoza mesa iz Nizozemske u BiH gdje postoji osnova sumnje da je proračun BiH oštećen za više od milijun KM.

Uprava će kod jednog značajnog uvoznika mesa izvršiti naknadnu naplatu zakonom predviđenih uvoznih dažbina.

Veliki uvoznici

Jedan ‘značajan uvoznik mesa’ iz BiH, kako navode iz Uprave za neizravno oporezivanje, deklarirao je prilikom uvoza mesa tijekom 2007. i 2008. godine na fakturama da je riječ o zamrznutom goveđem loju, a radilo se o najkvalitetnijim komadima mesa poput bifteka, komada buta i slično. Također, vrijednosti faktura bile su višestruko umanjivane. Nakon provedenih istražnih radnji i odlične suradnje s kolegama iz Carinske uprave Nizozemske, koji su izvršili provjere faktura koje je Uprava za neizravno oporezivanje poslala na provjeru, zaključeno je da je prilikom 17 uvoza mesa u BiH vrijednost na fakturama bila umanjena za 1.126.716,27 eura odnosno 2.197.096,00 maraka. Kako se radilo o kvalitetnim dijelovima mesa, a ne zamrznutom goveđem loju, izbjegnuto je plaćanje carine u visini od 10 posto, carinske evidencije od 1 posto, PDV-a u iznosu od 17 posto i prelevmana koji se kreću od 1,5 do 2,5 maraka po kilogramu mesa.

Oštećen proračun

Na ovaj je način proračun BiH oštećen za više od milijuna KM, koje će Uprava za neizravno oporezivanje BiH u sljedećim danima naknadno naplatiti. Također, Uprava za neizravno oporezivanje priprema izvješće za Tužiteljstvo BiH o postojanju osnove sumnje da je učinjeno kazneno djelo, pa zbog završnih istražnih radnji ime poreznog obveznika još uvijek ne može kako tvrde priopćiti javnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?