PROMJENE

Osuđenik iz jednog entiteta kaznu će moći služiti u drugom entitetu

remetinec (1)
Antonio Beonić/PIXSELL
28.10.2010.
u 08:32

Novim izmjenama bi se omogućilo da se osuđenik može premještati iz jednog zatvora u drugi bez obzira na entitet, kazao je Bisić

Zatvor na razini BiH olakšat će situaciju u vezi sa zatvorenicima koji su osuđeni na Sudu BiH. Olakšat će na način da pokažemo Europi da imamo jedan visoko siguran zatvor s odgovarajućim standardima, ali to je zatvor s otprilike 300 mjesta i neće riješiti problem s kojim se suočavamo u drugim zatvorima, kazao je pomoćnik ministra pravosuđa BiH Mustafa Bisić u intervjuu za BIRN - Justice Report.

U BiH su četiri zatvora zatvorenog tipa, a nalaze se u Zenici, Foči, Banjoj Luci i Bijeljini. Sva četiri su u nadležnosti entitetskih vlasti. Na državnoj razini još ne postoji zatvor, ali je u izgradnji od 2006. Prema planu, trebao je biti završen 2008., ali su rokovi pomaknuti i za sada je završena izgradnja ogradnog zida s kulama za nadzor, vodovod, plinovod, kanalizacija, telefonski priključci i sl. Kao razlog zašto nije završena izgradnja državnog zatvora u kojem bi bili smješteni osuđenici za najteža kaznena djela, Bisić navodi problem financija. Međutim, on smatra da su ti problemi riješeni kada je Europska razvojna banka odobrila kredit od 20 mil. eura. - Prema planu, prvi zatvorenici će ući u ovaj zatvor u travnju 2013., kazao je Bisić.

Najveći problem postojećeg zatvorskog sustava u BiH je pretrpanost ustanova u FBiH, zbog čega više od 800 osuđenika čeka na izdržavanje kazne. Pojasnio je da su KP zavodi u FBiH u potpunosti iskorišteni i njihova popunjenost je 108 posto, dok je iskorištenost u RS-u 84 posto. Da bi se iskoristili kapaciteti, Ministarstvo pravosuđa namjerava donijeti nove izmjene u zatvorskom sustavu po kojima će osuđenik iz jednog entiteta moći služiti kaznu u zavodima drugog entiteta. Postojeći zakon već dopušta da osuđenik koji je izdržao polovicu kazne zatvora, može tražiti premještaj iz jednog entiteta u drugi. Novim zakonskim izmjenama bi se omogućilo da se osuđena osoba može premještati iz jednog zavoda u drugi bez obzira na entitet, kazao je Bisić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?