ODLUKE

Osporeno imenovanje četvero Hrvata u Vijeće naroda NS RS-a

dodik
Dean Moconja
02.12.2010.
u 08:09

Zastupnici u općinskim vijećima HSS-NHI glasovali protiv svog stranačkog kolege u Kotor Varoši, kao i vijećnik SDP-a u Brodu

Narodna skupština RS-a podržala je jučer izmjenu Ustava ovog entiteta kojim se uvodi treći potpredsjednik ove skupštine, umjesto sadašnja dva kako bi se zadovoljio ‘nacionalni’ balans. Zanimljivo je kako su dva gotovo identična zahtjeva za promjenu entitetskog Ustava podnijeli zastupnici SNSD-a, kao i SDA - SDP-a BiH u kojima su zatražili izmjenu Ustava.

Kako bi u skupštinsko rukovodstvo mogao biti izabran i potpredsjednik iz reda Hrvata, pokrenuta je inicijativa za promjenu Ustava RS-a, čime bi predstavnici svih konstitutivnih naroda bili ravnopravno zastupljeni u zakonodavnoj vlasti. Valja reći kako je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) uoči zasjedanja Narodne skupštine prihvatilo prigovor Nove hrvatske inicijative (NHI) - Hrvatske seljačke stranke (HSS) na izbor četvero članova povjerenstva koja je biralo hrvatske izaslanike u Vijeću naroda. SIP je naložio obustavu izbora izaslanika za Vijeće naroda iz Narodne skupštine RS-a.

HSS-NHI se žalio zato što iz općina nije ušlo svih četvero njihovih izaslanika što je očekivao dopredsjednik ove stranke Tomislav Tomljanović. Valja reći da zastupnici HSS-NHI-ja u Kotor Varoši Ilija Marić i Mato Lovrenović nisu glasovali za predstavnika ove stranke. Slično je bilo i u Brodu gdje SDP-ov vijećnik Ranko Ribić nije podržao izbor izaslanika iz ove stranke. Odluku SIP-a da se umiješa u izbor izaslanika u Vijeće naroda gdje bi se trebao naći i jedan Hrvat iz HDZ-a BiH te PDP-a, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je nelogičnim i nezakonitim.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?