Zakoni

Osobe s invaliditetom mogle bi doći lakše do zaposlenja

Invalidi
22.10.2013.
u 09:45

Pravo na zapošljavanje pod posebnim uvjetima imaju osobe s invaliditetom s najmanje 60 posto invaliditeta

Osobe s invaliditetom bi u ubuduće mogle doći lakše do zaposlenja. To bi im trebao osigurati Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji je trenutno u nacrtu. Pravo na zapošljavanje pod posebnim uvjetima imaju osobe s invaliditetom s najmanje 60% invaliditeta, osobe s najmanje 70 posto tjelesnog oštećenja, ako to oštećenje ima za posljedicu promjenu radne sposobnosti. Ovaj zakon se također odnosi i na sve poslodavce koji zapošljavaju osobe s invaliditetom. Prema ovom zakonu, federalni ministar nadležan za rad i socijalnu politiku donijet će propis kojim će se utvrditi radna mjesta i poslove na kojima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, uz zadovoljavanje ostalih potrebnih uvjeta, prednost imaju osobe sa stopostotnim invaliditetom.

Posebna evidencija

O poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom vodi se posebna evidencija kod Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Evidencija sadrži ukupan broj zaposlenih; broj zaposlenih osoba s invaliditetom; podatke o stupnju i vrsti invaliditeta zaposlenika s invaliditetom; podatke o kvalifikaciji i stručnoj osposobljenosti zaposlenih osoba s invaliditetom i poslovima i radnim zadatcima koje one obavljaju.

Svi poslodavci dužni su jednom godišnje, a najkasnije do 31. ožujka tekuće godine za prethodnu godinu, dostaviti Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom popunjen evidencijski obrazac s podatcima. Svi poslodavci dužni su imati do 31. prosinca 2013. godine najmanje jednu zaposlenu osobu s invaliditetom na svakih 16 zaposlenih. Subjekti koji ne ispune obvezu dužni su mjesečno pri isplati plaća obračunati i uplatiti u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom poseban doprinos za poticaj zapošljavanja osoba s invaliditetom u visini 25 posto od prosječne bruto plaće u Federaciji prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku, za svaku osobu s invaliditetom koju su bili dužni zaposliti u skladu sa zakonom.

Porezna uprava vrši kontrolu

Poslodavac, uključujući i samostalne poduzetnike, koji s obzirom na ukupan broj zaposlenih ne podliježe obvezi zaposlenja osoba s invaliditetom, dužan je, osim ako ima zaposlenu najmanje jednu osobu s invaliditetom, svakog mjeseca prilikom isplate plaća i drugih primanja, uplaćivati u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom poseban doprinos za poticaj zapošljavanja osoba s invaliditetom u visini 0,5 posto, bruto plaće, naknade plaće i drugih primanja koji imaju karakter plaće. Kontrolu ispunjenja obveze poslodavaca da zaposle određeni broj osoba s invaliditetom, kao i obveze da dostave potrebne podatke o zaposlenosti osoba s invaliditetom evidentiraju se kod Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje, vrši Federalna uprava za inspekcijske poslove. Kontrolu obračuna i plaćanja doprinosa također će vršiti Porezna uprava Federacije BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?