SAMO U BIH

Oslobođen, pa osuđen za isto djelo

sud, čekić
Arhiva VL
12.11.2011.
u 11:35

Bivši ministar MUP-a HNŽ-a Dragan Mandić oslobođen i osuđen za dodjelu vozila obiteljima Leutar i Šantić


Bivši ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije Dragan Mandić je, prema nedavno donesenoj prvostupanjskoj presudi Suda BiH, kriv za dodjelu automobila drugim institucijama te obiteljima ubijenog ministra Joze Leutara i generala Vlade Šantića, za što bi trebao otići godinu dana u zatvor.

Isto djelo

Istodobno, pak, prema drugostupanjskoj, dakle pravomoćnoj presudi hercegovačko-neretvanskog Županijskog suda u Mostaru oslobođen je bilo kakve odgovornosti za ta ista djela. Takvo što nije moguće u normalnim državama, ali u BiH jest. Naime, prema objašnjenjima pravnika, nemoguće je istodobno voditi kazneni proces za isto djelo. To, makar što se tiče BiH, vrijedi samo u sferi teorije. Praksa govori drukčije. Naime, Mandić, koji je smijenjen odlukom Ureda visokog predstavnika zbog zbivanja u vrijeme Hercegovačke banke, iako je osobno sudjelovao u spašavanju tadašnjeg voditelja područnog Ureda visokog predstavnika u Mostaru Colina Munroa, prvi je put osumnjičen 2002. godine za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, da bi pred Općinskim sudom u Mostaru 2004. bile potvrđene tri optužnice koje su kasnije spojene u jednu. Uz ostalo teretilo ga se i za dodjeljivanje osobnih vozila, koje je inače MUP preuzeo od institucija Herceg Bosne, općinama, udruženjima, ali i obiteljima likvidiranog doministra Leutara i generala Šantića. Pa ipak, najteže je kazneno djelo uz Mandića vezivalo se za plaćanje prekobrojne policije, navodi njegov odvjetnik Mića Katić.

Nije potpisivao

Grafolog Esad Bilić je, međutim, potvrdio kako Mandić uopće nije potpisivao naloge za plaćanje ovih osoba, a što je potvrdio i Općinski sud u Mostaru, a prije nekoliko dana i sudsko vijeće Županijskoga suda u Mostaru čime je ova presuda postala pravomoćna. Mandić je oslobođen i navoda o optužbama za dodjelu vozila. Županijski sud u sastavu predsjednika Mladena Jurišića, Hame Kebe i Slavka Pavlovića oslobodilo ga je svih optužbi, što će biti krunski argumenti za žalbu Sudu BiH koji je pak odredio jednogodišnju kaznu zatvora. Uskoro se očekuje odluka tužitelja.


Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?