Mostar

Oslikani stihovi pjesnikinje Marele Jerkić-Jakovljević

marela
Stojan Lasić
19.01.2012.
u 10:34

Prevođena je i na njemački jezik, a uvrštena je u tri antologije. Kao slikarica izlagala je na samostalnim i skupnim izložbama u Mostaru, Sarajevu, Metkoviću, Splitu, Zagrebu, Rijeci, Napulju, Padovi, Hamburgu...

“Da živimo u doba renesanse, uopće nas ne bi začudilo to da se neki umjetnik jednako uspješno izražava u više vrsta umjetnosti. No, danas nas posebno raduje kad sretnemo jednog takvog umjetnika. Marela Jerkić-Jakovljević plovi kroz slikarstvo s jednakom lakoćom kao i kroz mora stihova koji naviru iz njezine kreativne nutrine”, kazala je Roberta Barbarić, akademska grafičarka i profesorica likovne kulture, na otvaranju izložbe slika Marele Jerkić-Jakovljević i poetske večeri održane u pivnici Štefanijino šetalište u Mostaru. Bila je to prva ovogodišnja umjetnička večer utorkom u Štefanijinom šetalištu.

Ženstvena karizma

Roberta je dodala kako Marela svoju temperamentnu i izrazito ženstvenu karizmu nosi s istom energijom kroz oba medija. Kad slika, Marela u biti opjevava krajolike, ali se ne ustručava zaploviti burnim vodama apstrakcija. - Marela nam pokazuje kako uspješno realizira jedinstven rukopis poetske slikarice. Jer emocije su same po sebi apstraktne i upravo stoga najlakše ih je apstraktno izraziti. Svojim slikarstvom postavlja i neka pitanja. Od tih pitanja, ona koja se tiču kompozicije i odnosa veličina nisu njena prvenstvena briga, no puno više je zanimaju odnosi boja i oblika koje hrabro sukobljava. Ova slikarica i pjesnikinja pročitala je niz pjesama iz zbirke, a onda se s nekoliko pjesma predstavio splitski pjesnik Teo Vojković. Stihove je na pijaninu pratila Roberta Barbarić, a dojmljiv nastup, uz akustičnu gitaru, imao je Slaviša Stojčić, mostarski Elvis Presley.

Pjesnikinja i slikarica

Marela Jerkić-Jakovljević je mostarska pjesnikinja i slikarica koja je objavila zbirke poezije “Ostani šapat”, “Prođi me pjesmom” i “Ljubav i smrt”. Ova potonja izišla je u dvojezičnom izdanju - hrvatskom i talijanskom (“Amore e morte”). Prevođena je i na njemački jezik, a uvrštena je u tri antologije. Kao slikarica izlagala je na samostalnim i skupnim izložbama u Mostaru, Sarajevu, Metkoviću, Splitu, Zagrebu, Rijeci, Napulju, Padovi, Hamburgu...

Djelatnica je HT-a Eronet, a članica je brojnih književnih i likovnih udruga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?