vatileaks

Osim batlera u curenje podataka umiješan i kardinal?

papa benedikt xvi.,vatikan
AFP/PIXSELL
28.05.2012.
u 13:25

Na udaru „krtica“ je i mons. Georg Gänswein, papin osobni tajnik, jer „jer filtrira, odlučuje o tome što kazati i što ne Benediktu XVI."

Istraga o curenju informacija iz Vatikana se nastavlja i nakon što je uhićen sobar Benedikta XVI., Paolo Gabriele, i spominjanja jedne talijanske kao još jedne osobe koja je odgovorna za iznošenje povjerljivih dokumenata u javnost, sada se spominje kako je u sve umiješan i jedan kardinal. Zapravo, prema informacijama koje dolaze iz Vatikana od osoba koje žele ostati anonimnima, mreža sudionika u nošenju povjerljivih dokumenata iz Vatikana je mnogo šira.

- Ima nas mnogo koji držimo kako objavljivanja tih dokumenata može pomoći Benediktu XVI. koji je okružen osobama koje rade protiv njega - izjava je anonimnog sugovornika vatikanskoge lista Repubblica. Većina osoba u Vatikanu drži kako je, zapravo, vlast preuzeo državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone. Protiv Bertonea su „oni koji drže da je Benedikt XVI. oslabljen za upravljanje Crkvom, oni koji drže kako je došlo vrijeme da nešto učine - govori za Repubblicu osoba koja želi ostati anonimnom. Na udaru „krtica“ je i mons. Georg Gänswein, papin osobni tajnik, jer „jer filtrira, odlučuje o tome što kazati i što ne Benediktu XVI."

Iz vatikanske žandarmerije i od istražne komisije ne dolaze nikakve informacije. Istraga se vodi u tajnosti, ali neke „krtice“ nastavljaju svoj posao i sada pod uvjetom da se njihovo ime ne spominje razgovaraju s novinarima. Afera Vatileaks je poprimila velike razmjere i, kako se najavljuje, na udaru istrage je navodno i jedan talijanski kardinal.

Cijeli slučaj, dakako, ne koristi ni Crkvi ni Vatikanu. Učinak je sasvim suprotan od onoga što su mislili idejnici objavljivanja povjerljivih dokumenata, odnosno da se raščisti stanje u Vatikanu i pomogne Papi. Unutar vatikanskih zidina se sve češće podsjeća na jednu navodnu izjavu kardinala Ercolea Consalvija, državnog tajnika pape Pija VII., koji je Napoleonu, koji je prijetio kako će uništiti Crkvu, odgovorio: „Visosti, u tome nećete uspijeti. Ni mi nismu uspijeli“.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije