Politička kriza

Osigurati legitimitet hrvatskih predstavnika u vlasti u F BiH

sastanak
18.04.2012.
u 09:36

Rekonstrukcija Božo Ljubić je ponovno naglasio kako su nužne promjene u Federaciji BiH

Čelnici SDA i HDZ-a 1990., Sulejman Tihić i Božo Ljubić usuglasili su se da presudu Suda u Strasbourgu u predmetu “Sejdić i Finci“ treba provesti što prije, ali tako da se osim zaštite prava nacionalnih manjina i neopredijeljenih građana osigura i legitimitet izbora hrvatskih predstavnika u institucijama BiH.

Sejdić - Finci

Kako su nakon jučerašnjeg sastanka izaslanstava dvije stranke u Sarajevu kazali Tihić i Ljubić, rješenje za provedbu presude “Sejdić i Finci“ mora biti cjelovito i suštinsko. Obojica smatraju kako je nakon određenog napretka u BiH opet na pomolu kriza koja bi zemlju mogla odvesti u stagnaciju, pa i nazadovanje. Jedan od razloga za zabrinutost je i situacija nastala isključivanjem legitimnih predstavnika Hrvata iz vlasti na razini Federacije. -Nismo sretni što dva HDZ-a nisu dio vlasti u Federaciji i svjesni smo da se to negativno reflektira na odnose u BiH, pa i na odnose između federalne i državne razine vlasti. Svjesni smo i negativne percepcije toga da Bošnjaci biraju hrvatske predstavnike, koja je stvorena u domaćoj javnosti, a koja se proširila i na Hrvatsku i dalje. Želimo da dođe do rješenja kojima će se osigurati legitimitet hrvatskih predstavnika u vlasti, kazao je Tihić. Ljubić je napomenuo kako je način uspostave vlasti u Federaciji nanio štetu cijeloj BiH, a ne samo Hrvatima.

Rekonstrukcija vlasti

-Žurno bi trebalo pristupiti rekonstrukciji, onako kako je to urađeno na državnoj razini i u nekim županijama. Nama treba unutarnji konsenzus da bi ova država krenula naprijed. Treba uvažiti legitimne zahtjeve Hrvata kako bi se stvorilo bolje ozračje, poručio je Ljubić, pozivajući ujedno sve stranke da podrže formiranje vlasti u Hercegbosanskoj županiji, gdje još uvijek nedostaje jedan zastupnički glas za izbor Vlade. Jedna od tema razgovora bio je i globalni fiskalni okvir, odnosno usvajanje ovogodišnjeg proračuna. Stavovi su tu donekle različiti. Dok iz SDA odlučno odbacuju predloženi proračun i usvojeni fiskalni okvir, iz HDZ-a 1990. se nadaju da je dogovor, ipak, moguć.

-Ako ostane ovaj fiskalni okvir mi možemo državu zaključati do 2014. godine, jer institucije s ovim sredstvima ne mogu funkcionirati, kazao je Tihić, dodajući kako je neprihvatljivo da se državni proračun smanjuje dok se entitetski povećavaju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?