ZHŽ

Osiguranici su oslobođeni plaćanja čak 134 zdravstvene usluge

Magnetna
26.03.2013.
u 11:57

Bez markice 
će za razbijanje bubrežnih kamenaca tako platiti 100 maraka

Još nekoliko dana je ostalo za kupnju zdravstvenih premija tzv. markica na području ZH županije. Kako smo doznali od glasnogovornice Zavoda zdravstvenog osiguranja ZHŽ-a Ivane Bošnjak, markice se mogu nabaviti kroz radne dane u ovom tjednu u vremenu od 7 do 15 sati u područnim uredima ZZO ZHŽ-a prema mjestu prebivališta osiguranih osoba, a mogu je nabaviti sve osigurane osobe prijavljene na obvezno zdravstveno osiguranje preko zavoda. Kupnjom markice osiguranici su oslobođeni plaćanja participacije, odnosno sudjelovanja u svim troškovima primarne, konzilijarno-specijalističke i bolničke zdravstvene zaštite. Riječ je o 134 usluge koje se pružaju u DZ-ima, SKB Mostar, te drugim ugovornim ustanovama Zavoda.

U praksi to znači da je svaka osigurana osoba kupnjom markice oslobođena plaćanja svega osim banjskog liječenja. Naime, osigurane osobe koje uplate premiju za 2013. u iznosu od 20 KM, dobivaju markicu nalijepljenu u zdravstvenu iskaznicu. Za osigurane osobe koje ne kupe markicu, sudjelovanje u pokriću zdravstvene zaštite utvrđeno je određenim iznosom za svaki pojedini oblik zdravstvene zaštite, što znači da osiguranik bez markice plaća participaciju za svaku zdravstvenu uslugu. Primjerice, za magnetnu rezonancu s kontrastom platit će 150 KM, za razbijanje bubrežnih kamenaca 100 KM (kompletan tretman po jednom bubregu), CT s kontrastom, po nalazu 80 KM - dok za sve to, odnosno ukupno 134 usluge koje se pružaju u DZ i SKB Mostar, ako ima markicu i uredno ovjerenu zdravstvenu iskaznicu, osiguranik neće platiti ništa. - Sigurna sam u to da su osiguranici i te kako svjesni pogodnosti koje im donosi markica, a o tome svjedoči broj distribuiranih markica koji je iz godine u godinu veći, te da će u nekoliko dana koliko je preostalo do isteka roka za kupnju markica, nabaviti markicu koja ih oslobađa plaćanja participacije za 134 zdravstvene usluge - kazala je Bošnjak dodavši kako će nakon isteka roka, markicu moći nabaviti samo prvoprijavljeni na zdravstveno osiguranje, i to do 30 dana nakon prijave.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?