Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Osiguranici su oslobođeni plaćanja čak 134 zdravstvene usluge

Bez markice 
će za razbijanje bubrežnih kamenaca tako platiti 100 maraka
26. ožujka 2013. u 11:57 0 komentara 519 prikaza
Magnetna

Još nekoliko dana je ostalo za kupnju zdravstvenih premija tzv. markica na području ZH županije. Kako smo doznali od glasnogovornice Zavoda zdravstvenog osiguranja ZHŽ-a Ivane Bošnjak, markice se mogu nabaviti kroz radne dane u ovom tjednu u vremenu od 7 do 15 sati u područnim uredima ZZO ZHŽ-a prema mjestu prebivališta osiguranih osoba, a mogu je nabaviti sve osigurane osobe prijavljene na obvezno zdravstveno osiguranje preko zavoda. Kupnjom markice osiguranici su oslobođeni plaćanja participacije, odnosno sudjelovanja u svim troškovima primarne, konzilijarno-specijalističke i bolničke zdravstvene zaštite. Riječ je o 134 usluge koje se pružaju u DZ-ima, SKB Mostar, te drugim ugovornim ustanovama Zavoda.

U praksi to znači da je svaka osigurana osoba kupnjom markice oslobođena plaćanja svega osim banjskog liječenja. Naime, osigurane osobe koje uplate premiju za 2013. u iznosu od 20 KM, dobivaju markicu nalijepljenu u zdravstvenu iskaznicu. Za osigurane osobe koje ne kupe markicu, sudjelovanje u pokriću zdravstvene zaštite utvrđeno je određenim iznosom za svaki pojedini oblik zdravstvene zaštite, što znači da osiguranik bez markice plaća participaciju za svaku zdravstvenu uslugu. Primjerice, za magnetnu rezonancu s kontrastom platit će 150 KM, za razbijanje bubrežnih kamenaca 100 KM (kompletan tretman po jednom bubregu), CT s kontrastom, po nalazu 80 KM - dok za sve to, odnosno ukupno 134 usluge koje se pružaju u DZ i SKB Mostar, ako ima markicu i uredno ovjerenu zdravstvenu iskaznicu, osiguranik neće platiti ništa. - Sigurna sam u to da su osiguranici i te kako svjesni pogodnosti koje im donosi markica, a o tome svjedoči broj distribuiranih markica koji je iz godine u godinu veći, te da će u nekoliko dana koliko je preostalo do isteka roka za kupnju markica, nabaviti markicu koja ih oslobađa plaćanja participacije za 134 zdravstvene usluge - kazala je Bošnjak dodavši kako će nakon isteka roka, markicu moći nabaviti samo prvoprijavljeni na zdravstveno osiguranje, i to do 30 dana nakon prijave.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.