business insider

Osam razloga zbog kojih Iran nije nuklearna prijetnja svijetu

mahmoud ahmadinejad,mahmud ahmadinedžad
Reuters/PIXSELL
03.10.2012.
u 09:34

Khomeini je nakon revolucije 1979. godine zaustavio nuklearni program koji je Iran pokrenuo tijekom pedesetih godina uz pomoć tadašnjeg saveznika - SAD-a

Ne zavaravajte se, nuklearno naoružan Iran je izazov koji se ne može obuzdati, rekao je američki predsjednik Barack Obama prošli tjedan obraćajući se Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. No je li Iran doista tako ozbiljna prijetnja Izraelu i cijelom svijetu, ili je riječ o mišljenju utemeljenom na površnim, pa često i netočnim informacijama iz masovnih medija i usta političara? Novinar američkog Business Insidera Christian Stork navodi osam razloga zbog kojih svijet ne treba strahovati nulearne prijetnje od Irana.

Kao prvo, Iran jednostavno ne gradi nuklearno oružje već nuklearnu energiju po svemu sudeći namjerava koristiti u mirnodopske svrhe, navodi Stork, pozivajući se i na izvještaj američkih obavještajaca iz 2011. godine, ali i mišljenje nekoliko visokih izraleskih dužnosnika koji su ove godine zaključili da Iran još uvijek nije donio konačnu odluku o gradnji bombe. Isto je zaključila i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), čiji inspektori ne samo da nisu izbačeni iz Irana, već i dalje imaju neograničen pristup svim nuklearnim postrojenjima u Iranu. Osim toga, kao potpisnik sporazuma o ograničenju nuklearne energije (NPT), Iran ima pravo obogaćivati uran do niskih razina za proizvodnju energije za domaćinstva i medicinske potrebe.

Nije egzistencijalna prijetnja

Iran usto nije prijetnja SAD-u, koji ima najrazvijeniju vojnu mašineriju u koju svake godine ulaže oko bilijun dolara. Iran na svoju obranu pak troši između 10 i 12 milijardi dolara. Iran ne predstavlja ni egzistencijalnu prijetnju Izraelu, što su potvrdili i visoki izraelski dužnosnici poput bivšeg ministra obrane Ehuda Baraka 2009. godine i direktora tajne službe Mossad Tamira Parda koji je 2011. godine zaključio da se "izraz egzistencijalna prijetnja koristi preslobodno".

Izrael, poput SAD-a, u odnosu na Iran ima mnogo tehnološki razvijeniju vojsku na koju troši dvostruko veće novčane iznose koji, ističke Stork, uglavnom stižu od američkih poreznih platiša sumnjivim putevima. Čak i ako Iran razvija nuklearno oružje, Izrael je toliko bolje nuklearno opremljen (za razliku od Irana nije potpisnik NPT-a) da se Teheren jednostavno ne bi usudio napasti prvi. Iran doduše financira militarističke grupe u južnom Libanonu i pojasu Gaze, poput Hezbollaha i Hamasa, no oni predstavljaju tek ograničenu prijetnju Izraelu.

Khomeini zaustavio razvoj nuklearnog oružja

Kao četvrti razlog Stork navodi mišljenja visokih američkih i izraelski časnika koji smatraju da iranska vlada nije fanatički i samoubilački raspoložena već je predvođena "vrlo racionalnim" pojedincima. Iako je iranska država utemeljena na vjerskim načelima, a prosvjedi bivaju ugušeni, neke druge države u regiji, poput američke saveznice Saudijske Arabije, provode mnogo radikalniju doktrinu.

Peto, Političari i mediji već gotovo trideset godina bez ozbiljnih dokaza tvrde da je Iran potpuno spreman za proizvodnju nuklearnog oružja. Nije loše ni istaknuti da je vjerski vođa Ayatollah Khomeini osudio svo nuklearno i kemijskoo oružje kao "neislamsko" te je nakon revolucije 1979. godine zaustavio nuklearni program koji je Iran pokrenuo tijekom pedesetih godina uz pomoć tadašnjeg saveznika - SAD-a. Kao šesti i sedmi razlog navodi se činjenica da se američki i izrealski obavještajci, ali i građani, protive ratu i još uvijek traže mirna, diplomatska rješenja za krizu. Posljednji razlog zbog kojeg svijet ne treba strahovati od Irana, navodi Stork, je taj što bi eventualni napad na Iran samo potaknuo Teheran na gradnju nuklearnog oružja, kao što se dogodilo u slučaju Irana nakon izraelskog napada na postrojenje u Osiraku 1981. godine.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?