SUSPENZIJA

OSA povukla nalog i prestala nadzirati S. Tešića još 2008.

barasin
VL FOTO
07.07.2011.
u 10:06

Istraga protiv Tešića obustavljena je prije 3,5 godine od strane policijskih agencija

Milorad Barašin suspendiran je s pozicije glavnog državnog tužitelja zbog kontakata sa Slobodanom Tešićem, iako on već godinama, barem službeno, nije predmet interesa obavještajnih i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini.

Istraga OSA-e i nalog

Kako doznajemo, Tešić, kojeg mediji u Sarajevo dovode u vezu sa švercom oružja, bio je jedno vrijeme predmet interesa Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). Na zahtjev ove agencije Tešić je svojedobno bio stavljen i na tzv. watch listu, odnosno popis osoba čije aktivnosti policijske agencije redovito nadziru. Međutim, 29. siječnja 2008. godine OSA je povukla spomenuti nalog i od tog datuma Tešić nije bio „sigurnosno zanimljiv“ ovoj službi. Dobro upućena osoba iz sigurnosnog sustava BiH potvrdila nam je da je to samo potvrda kako se još prije tri i pol godine službeno odustalo od istrage protiv Tešića. Potvrđuje to i podatak da direktor Tešićeve tvrtke u BiH koja je navodno bila uključena u šverc oružja, Dragan Kapetina, nikada nije ni bio na watch listi sigurnosnih agencija. -Ključno pitanje je tko je onda i po čijem nalogu snimao susret Barašina i Tešića, jer niti jedan od njih dvojice, barem službeno, nije bio predmet istrage, kaže naš sugovornik.

Barašin zapravo žrtva

Sve ovo daje za pravo onima koji tvrde da je Barašin zapravo žrtva medijsko-političke hajke u koju su izravno uključene i osobe iz obavještajnog sektora. Prema istim ocjenama, Barašin se zamjerio moćnim krugovima u Sarajevu. Zbog toga ne čudi što se Barašin preko noći, od „bosanskog Eliota Nessa“, kako su mu dugo tepali sarajevski mediji, pretvorio u „glavnog pokrovitelja organiziranog kriminala“. Cijeli slučaj dobiva dodatnu dimenziju ako se zna da su Barašinovo mjesto zauzele osoba koje su u rodbinskim ili kumskim vezama sa sarajevskom političkom elitom, što dovoljno govori koliko se politika ima upliva u domaće pravosuđe. Prije više od 16 mjeseci provaljeno je u stan koji koristi Milorad Barašin. Javnosti se pokušala servirati priča o tome kako je glavni državni tužitelj slučajno bio meta provale, no u BiH niti „slučajnosti“ nisu slučajne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?