Na meti

Oružani napad na radnike Ine u Siriji. Svi su se vratili u Hrvatsku

\'030328-M-0000X-005 Southern Iraq (Mar. 27, 2003) -- Kuwaiti firefighters fight an oil blaze at the Rumaila Oilfield as part of their ongoing support of Operation Iraqi Freedom, the multi-national co
Arhivska fotografija
06.02.2012.
u 12:00

Nakon napada svi su se radnici vratili u Hrvatsku kako se ne bi ponovio Alžir, u kojem su Hrvati ubijeni na spavanju

"Stani, zaustavite vozilo, izlazite van!" Da se ta skupina ne šali, dokaz su bile podignute puške. Na nišanu su držali hrvatske radnike. Usred Sirije, nije im bilo ni na kraj pameti ne poslušati naredbe. Naoružana banda im je, na sreću, otela samo automobile. Nisu bili potpuno sigurni ni u kampu – naoružani pljačkaši upali bi, pročešljali i uzeli što žele. Najviše ih je, ipak, zanimao vozni park.

Nakon incidenata, radnici Ine i Crosca povučeni su u Hrvatsku.

– Da, bilo je napada i otimanja vozila i opreme kod Palmire. Otimali su vozila hrvatskih tvrtki, kao i sirijskih, bez razlike. Na sreću, nije bilo stradalih, a sad su svi radnici na sigurnom, u Hrvatskoj – potvrdio je hrvatski počasni konzul u Siriji Nissan Khouchaba, ujedno i voditelj sirijske jedinice Ine.

Iako su se lokacije na kojima je bilo 100-tinjak hrvatskih radnika Ine i Crosca nalazile u sigurnim zonama, udaljenim od mjesta sukoba, nakon napada, Ina je povukla sve svoje radnike, osim direktora i tri mađarska radnika – potvrdio je i voditelj Predrag Primužić te napomenuo:

– Svi su radnici povučeni u strahu od napada. Osnovali smo tim koji će iz Zagreba analizirati situaciju u Siriji jer o tome ovisi naš povratak.

Inače, u normalnim vremenima Ina iz Sirije izvlači neto dobit 70 milijuna dolara mjesečno.

Iako su se donedavno borbe vodile isključivo u gradovima Homs i Hama, gdje je sirijska vlada proglasila ratnu zonu, sukobi su se proširili gotovo na cijeli teritorij Sirije. Najviše su u opasnosti stranci, što je potvrdio član vijeća za nacionalnu sigurnost Sirije i član sirijskog parlamenta Ahmed Munir:

– Teroristi su, na žalost, proširili aktivnosti na cijelu Siriju. Svjedoci smo sve više samoubilačkih napada u kojima najviše stradaju nedužni civili – kazao je Munir te dodao:

– U Siriju je ušao i veliki broj pripadnika Al-Qa'ide koji ubijaju neistomišljenike. Ako ubijaju neistomišljenike svoje vjere, kako neće ubiti pripadnike druge vjere?! Nama je žao što su Hrvati morali napustiti Siriju, ali to je jedino što su mogli učiniti. Mi smo Hrvatima pružili zaštitu, ali na žalost, i alžirske snage sigurnosti 90-ih godina također su ih štitile, a svi znamo što se dogodilo. Ubijeni su na spavanju, a mi svakako ne želimo da se alžirski scenarij ponovi u Siriji.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?