I TO JE MOGUĆE

‘Originalni recept’ Coca-Cole u BiH prodaju za 3000 KM

Coca Cola
Reuters/Pixsell
18.02.2011.
u 09:13

U ilegalnim punionicama u BiH pune krivotvorene sokove, mineralnu vodu, alkoholna pića, čak i pivo...

Za razliku od moćne Amerike koja je punih 125 godina u tajnom bankovnom sefu ljubomorno čuvala recept Coca-Cole, šverceri iz BiH originalni sastojak najpopularnijeg pića na svijetu prodaju za svega 3000 KM.

Originalni recept u BiH

U oglasnom prostoru banjalučke tvrtke Menadžer kompanija koja je, kako piše u svom profilu, specijalizirana za usluge primanja, obrade i komercijalnog plasiranja informacija, za fizičke i pravne osobe, stoji da legalno, bez ikakvih zakonskih sankcija, prodaju “mini punionicu Coca-Cole, Fante, Spritea, 200 litara na sat uz originalnu recepturu za 3000 KM. Uz priloženu šifru na internetskom oglasu prodavač punionice i “originalne recepture” za najzaštićenije piće u svijetu uredno je ostavio broj telefona na koji ga se može kontaktirati. “Sve je uredu, sve je regularno, a receptura je originalna”, tvrdi muški glas s druge strane ne dajući se smesti našim sugestijama da se radi o kriminalnom djelu, kršenju vlasničkih prava zbog kojih bi mogao završiti u zatvoru. Za njega je i dalje najzaštićeniji recept u svijetu, o čijim tajnim sastojcima nakon ovotjedne objave bruji cijeli svijet, obična marketinška farsa u kojoj nema puno filozofije. Brojna reagiranja koja su proteklih godina stizala iz predstavništva Coca-Cole za BiH, ovlaštenih distributera mineralnih voda koje se također ilegalno pune i prodaju u BiH, nisu urodila plodom, tj. da se ovakva vrsta opasnog poigravanja sa zdravljem potrošača iskorijeni.

Prodaju nam otrov

Osim krivotvorenih receptura za gazirane sokove, putem oglasa se javno prodaje stroj za proizvodnju “etiketa” koje su, kako piše, pogodne za stavljanje na kozmetičke i farmaceutske proizvode, kreme, parfeme, lijekove, sirupe... S takvom dobrom etiketom lažni proizvod, poručuje neizravno prodavač, izgleda kao i originalni. Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača BiH Mensud Lakota traži da zbog ovog ozbiljnog problema inspekcijske službe i policija moraju žurno reagirati. “Sokove iz kojekakvih punionica nitko ne kontrolira. Koliko je djece svoje rođendane zalilo otrovom, nitko ne zna”, ističe Lakota prozivajući inspekcijske službe za nerad. Šverceri u BiH imaju uhodan sustav kopiranja - od ambalaže, čepova, etiketa, pa sve do bar-kodova. Zbog ilegalnih punionica, proizvođači alkoholnih pića imali su velikih problema. Danas se, tvrde, na tržište plasira mala količina krivotvorina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?