Sarajevo

Organizacije mladih treba osnažiti kako bi radili na izgradnji mira

mladi
VL FOTO
07.03.2012.
u 10:49

Europska Unija je financirala projekt sredstvima iz Instrumenata za stabilnost od 485.000 eura

Mir koji podrazumijeva ne samo odsustvo rata, nego kvalitetan i siguran život u svim njegovim aspektima, preduvjet je poštovanja svih ljudskih prava, razvoja i napretka društva u BiH, poruka je predstavnika omladinskih organizacija iz BiH, izaslanstva EU u BiH te ostalih sudionika projekta “Mladi aktivisti za mir u istočnoj BiH”. Poruka je javnosti odaslana sa Treće regionalne konferencije “Mladi za mir” u Sarajevu.

Ostvarivanje prava

- Mladi su pokazali da je moguće ostvarivanje osnovnih prava djece i mladih na život bez nasilja, nacionalne netrpeljivosti te život u miru i sigurnoj zajednici na području općina Srebrenica, Bratunac i Vlasenica, tvrde sudionici projekta. -Mladi, omladinske organizacije i ostali akteri lokalnih zajednica Srebrenica, Bratunac i Vlasenica kao i realizatori projekta i donatori (EU i CARE Netherland) u potpunosti su zadovoljni svim realiziranim aktivnostima i postignutim rezultatima projekta, izjavila je ispred Care Internacional NWB-a Cvijeta Novaković.

Vidljivi rezultati

Također je kazala kako su ostvareni rezultati koji u najvećoj mjeri ističu aktivno uključivanje samog projekta u navedene lokalne zajednice. - Mladi su izrazili zadovoljstvo modelom koji je projekt primjenjivao te naglasili da se taj pristup i metodologija trebaju koristiti kao primjer dobre prakse. Smatraju da je primjenom modela moguće nastaviti aktivno raditi na izgradnji mira te pomirenja mladih, koji prije početka ovog projekta nisu imali prijateljsku komunikaciju, dodala je Novaković. Projekt je također osnažio kapacitete omladinskih organizacija. Za izgradnju mira nužno je angažiranje institucija. Potrebno je aktivno uključiti organizacije mladih, te upotrijebiti stečeno znanje i vještine za poboljšanje svih segmenata ljudskih prava djece i mladih. Taj pristup i put vode BiH prema EU i njezinim visokim standardima u uklanjanju i/ili smanjenju kršenja ljudskih prava, tvrde implementatori projekta. EU je financirala ovaj projekt sredstvima iz Instrumenata za stabilnost u iznosu od 485.000 eura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?