Igra nekretninama

Opus Dei: Od Pukanićeve vile napravit ćemo studentski dom

\'11.04.2008.,Zagreb - Ivo Pukanic ispred bolnice Vrapce ceka svoju suprugu Mirjanu Pukanic da je odveze kuci - Jaka ekplozija 23.10 2008 odjeknula je u Vlaskoj ulici ispred zgrade NCL grupe u kojoj j
Foto: Antonio Bronić/Pixsell
1/3
22.01.2012.
u 10:00

Sedam dana nakon što je Mirjana zatražila razvod i nedugo poslije pokušaja atentata, Pukanić je prepustio kuću off shore tvrtkama

Iako je nedavno preminula Mirjana Jusup-Pukanić (49) čekala ostavinsku raspravu uvjerena kako je njezin bivši suprug vlasnik nekoliko nekretnina u Zagrebu – stana u Importanne galeriji, kuće na Ribnjaku, stana u Ilici, do kuće u Velikoj Gorici – Ivo Pukanić, novinski izdavač, barem formalno, nije na papiru imao niti jednu nekretninu u Hrvatskoj!

Jedini objekt koji glasi na njega dvosoban je stan u stambeno-poslovnom tornju Flamingo u Miamiju na Floridi, koji je od tvrtke MCZ Centrum Flamingo i LLC kupio za otprilike pola milijuna američkih dolara u lipnju 2008. godine, samo nekoliko mjeseci prije nego što je s Nikom Franjićem, šefom marketinga NCL Media Grupe, smaknut na parkiralištu Nacionala u središtu Zagreba.

Pukanić se odrekao tri svoje tvrtke točno sedam dana nakon što je Mirjana podnijela zahtjev za razvod i osamnaest dana nakon što je na njega izvršen prvi atentat u Ilici. Svoje poslovne udjele triju tvrtki – Ekrana, Plaga Projekta i Mansita 28. travnja 2008. ustupio je dvjema off shore kompanijama, koje zastupa stanoviti, ali i tajnoviti Sandro Stipančić, ime kojeg se veže uz pranje novca.

Ustupile udjele bez naknade

Upravo je tvrtku Mansito na adresi Nacionala u Vlaškoj ulici Pukanić osnovao u veljači 2008. kako bi za 1,200.000 eura od obitelji Majhen kupio prekrasnu kuću s dvorištem i voćnjakom ukupne površine otprilike tisuću četvornih metara na Ribnjaku u središtu metropole, samo petstotinjak metara udaljenu od redakcije i točno nasuprot ulazu u park. Mirjana je govorila da joj je tu kuću planirao darovati za Božić. Taj trenutak nije dočekala. Prošlo je samo tjedan dana od trenutak kada je zatražila razvod, kada je poslovne udjele Mansita Pukanić ustupio tvrtkama – Games Systems services limited registriranoj u Belizeu te Sears Partners LLC na Floridi uz naknadu od 20.000 kuna. Te su dvije tvrtke lani u travnju bez ikakve naknade svoje poslovne udjele prenijele na jednog poduzetnika iz Zagreba, koji se prema podacima Poslovne Hrvatske bavi nekretninama. On promptno mijenja ime Mansito, a kuću lani u srpnju za milijun u pol eura prodaje zagrebačkoj Zakladi Dostojanstvo i nada, točnije organizaciji Katoličke crkve Opusu Dei na čelu sa znanstvenikom s Instituta Ruđer Bošković, Vukom Brigljevićem. Brigljević nije želio detaljno objašnjavati što namjerava učiniti s velebnim zdanjem, ali otkriva da "planiraju organizirati obrazovne aktivnosti u skladu s ciljevima zaklade".

– Kuću na Ribnjaku namjeravamo adaptirati i pretvoriti je u manji studentski dom i kulturni centar, sličan onom koji trenutačno gradimo na uglu Vukovarske i Držićeve ulice u Zagrebu – rekli su u sjedištu organizacije.

Zanimljivo je i to da je direktor Urbanih ulaganja godinu nakon Pukanićeve smrti 2009. godine, ili suvlasnik kuće na Ribnjaku, bio Šibenčanin Andija Kević (44), koji je lani bio jedini član Uprave Aktual Medie – tjednika Aktual, koju vodi stara garda Nacionala. Također, Kević je 2009. bio i na čelu Plaga Projekta, također Pukanićeve tvrtke, preko koje je kupljen stan u središtu Zagreba.

Stan u Importanneu

Riječ je o četrdeset kvadrata na četvrtom katu Importanne galerije na Iblerovu trgu u Zagrebu. Taj je stan tvrtka TV-Ekstra od Importannea kupila još 2000. za 164.000 eura. Nakon što je Ekstra promijenila ime u NCL Media Grupu, tvrtka je prodala stan Plaga Projektu za 747.000 kuna.

Kupoprodajni ugovor je u ime Plaga projekta u kolovozu 2008. potpisao Ivo Pukanić, iako je udjele te tvrtke ustupio još u travnju te godine, poslije Mirjanina traženja razvoda. Poput udjela Mansita, i udjele Plaga Projekta predao je dvjema istim američkim off shore tvrtkama, Games Systems Services limited i Sears Partners LLC.

Tajnoviti Stipančić

Istu igru kao sa stanom u Importanneu Pukanić je odigrao sa zgradom Nacionala od 451 četvorni metar u Vlaškoj ulici. NCL Media Grupa je u lipnju 2008. taj objekt prodala Plaga Projektu za dva milijuna eura, a iako je udjele ustupio još u travnju, dakle nije imao zakonsko pravo, Puki je u ime Plaga Projekta potpisao kupoprodajni ugovor.

O Sandri Stipančiću, rođenom prije 41 godinu u istarskom mjestu Bašaniji, koji zastupa dvije američke kompanije, malo se toga zna. Kada je 28. travnja kao direktor dviju kompanija preuzeo poslovne udjele Pukanićova Mansita i Plaga Projekta nije se potpisao nego je angažirao odvjetnika Davora Plišu iz Zagreba, kojem je dao punomoć. Plišo ima ured u Importanne galeriji, a tjednik Nacional ga je 2004. uvrstio među osamsto najmoćnijih Hrvata. Stipančića se na internetu spominje u izvještaju ukrajinskog ministarstva financija o korupciji i međunarodnom pranju novca, ali i oko afere vezane uz predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je povlaštene investicijske kredite dijelio inozemnim off shore kompanijama. Među njima spominje se tvrtka Tylney Directors s uredima u Belizeu i Kanarskim otocima, a kao jedini član upravnog odbora, stoji u istraživanju sarajevskog Centra za istraživačko novinarstvo, Hrvat je Sandro Stipančić.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije