Veće cijene

Opet ta poskupljenja

Trgovina
PIXSELL
21.06.2012.
u 09:03

Očekuju se veće cijene za sokove, ulje, mlijeko, meso, kavu, higijenu, rižu, začine, tjesteninu...

Prema pisanju stranih medija, globalne cijene hrane u svijetu ponovno su u porastu. Naime, indeks cijene hrane povećan je, tijekom prvog kvartala ove godine za osam posto, i sada je samo šest posto niži od svoga maksimuma iz veljače 2011. godine.

Sigurno poskupljenje

- Jedno je sigurno, globalna kretanja odrazit će se i na tržište BiH, tvrde ekonomski analitičari, ne dajući pri tome nimalo ohrabrujuće prognoze.

Već je zabilježen porast cijena hrane u EU, ali i u okruženju, posebice u Hrvatskoj, zbog dugotrajne suše. Duga i oštra zima nanijela je velike štete plasteničkoj proizvodnji. Slično je i u BiH koja ima dodatne probleme u zakašnjeloj sjetvi, ali i ogromnom postotku neobrađene zemlje. Sve će to lančano izazvati porast cijena hrane minimalno za 30 posto do kraja ove godine u odnosu na prošlu godinu, tvrde ekonomski analitičari. Građani u BiH, ali i ekonomisti, ombudsmani, te predstavnici bh. udruga za zaštitu potrošača ne pamte da je u prošlosti nešto poskupjelo u susjednoj zemlji, a da se to nije odrazilo na ionako siromašne kućne proračune u BiH.
Zato su sigurni da će novi cjenici u BiH biti zalijepljeni na sokove i marmelade, alkohol, mliječne i proizvode od mesa, dječju hranu i slatkiše. Više novca trebat će izdvojiti i za rižu, tjesteninu, ocat, ulje, sredstva za higijenu, začine i kavu. Vjeruju kako nisu pobrojili sve proizvode koji čekaju na poskupljenje.

Uglavnom iz uvoza

Ombudsmani za zaštitu potrošača podsjećaju da BiH više od polovine potreba za prehrambenim proizvodima osigurava iz uvoza, najvećim dijelom iz Hrvatske i Srbije. Prema riječima Dragana Doke, ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, logično je da do poskupljenja, koja su zabilježena u Srbiji i Hrvatskoj, dođe i u BiH.
-Mi smo mala zemlja i mali proizvođač. Svako poskupljenje u zemljama iz kojih uvozimo, sasvim sigurno se reflektiraju i na povećanje cijena kod nas, ističe i Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH. “S obzirom na to da je Srbiji ulje poskupjelo do 15 posto, sigurno će se isto dogoditi i kod nas, tvrdi Mesud Lakota iz Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?