ZHŽ

Općinski sud opet presudio da je štrajk prosvjetara nezakonit

Štrajk
28.02.2013.
u 10:27

Sindikati su nakon presude poslali dva prijedloga Vladi ZH županije

Novi zapleti u pravnom i sudskom nadmetanju između Vlade Zapadnohercegovačke županije i školskih sindikata. Županijski sud u Širokom Brijegu je uvažio žalbu Sindikata osnovnih škola na prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Širokom Brijegu i naložio mu da je preispita, a žalba Sindikata srednjih škola nije prihvaćena i ocijenjena je kao neosnovana.

Ocjena suda

Time je Županijski sud ocijenio da je štrajk prosvjetnih i drugih djelatnika u osnovnim školama zakonit, a štrajk zaposlenih u srednjim školama nezakonit. Nakon presude Županijskog suda, jučer je u Općinskom sudu održano novo ročište i donesena nova presuda. Općinski sud je ostao pri svome i ponovno štrajk osnovnih škola proglasio nezakonitim. To je među sindikalnim čelnicima ZH županije primljeno s velikom nevjericom i iznenađenjem.

Prvotni stavovi

- Općinski sud se držao svojih prvotnih stavova i nama ostaje da se u roku 15 dana ponovno žalimo Županijskome sudu. Doista smo iznenađeni, Županijski sud je pobio sve njihove navode u prvostupanjskoj presudi, a oni od njih ne odstupaju - kaže Nevenko Grbavac, predsjednik Skupštine sindikata osnovnih škola. Sindikat srednjih škola je izgubio spor zbog toga što u njihovu kolektivnom ugovoru nije utvrđeno koji se poslovi moraju obavljati za vrijeme štrajka, a uoči štrajka nisu pristali na arbitražu da se odredi koji se to poslovi tijekom štrajka ne mogu prekidati. Sindikati prosvjetara s područja Zapadnohercegovačke županije su održali sastanak predsjedništava i poslali Vladi Zapadnohercegovačke županije dva prijedloga. Prvi prijedlog je da se plaća za siječanj obračuna u punom iznosu i Sindikat se obvezuje da će se svi dani izgubljeni u štrajku nadoknaditi. Drugi prijedlog je budući da je plaća već obračunata i umanjena i ako se to tehnički ne može promijeniti, voljni su potpisati sporazum o načinu nadoknade radnih dana i načinu plaćanja za te dane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?