općine i gradovi

Općine neće dobiti status grada ako ne povećaju svoj proračun

Grad
04.10.2013.
u 10:06

Status grada tražit će Bihać, Zenica, Tuzla, Velika Kladuša, Široki Brijeg, Čapljina... Bit će organizirana javna rasprava o promjeni statusa općina u FBiH

Općina koja po novom zakonu o načelima lokalne samouprave FBiH želi dobiti status grada, ne samo da će morati drugačije administrativno funkcionirati, već će morati imati i stabilan proračun koji jamči funkcioniranje svih njenih institucija. To znači da će u svojim proračunima svi budući gradovi u Federaciji BiH imati dovoljno financijskih sredstava iz kojih će se moći financirati najniže jedinice lokalne samouprave, kao što su, primjerice, mjesne zajednice, preko općina do samih institucija koje grad bude imao. Uz Tuzlu, Zenicu, Bihać, V. Kladušu..., zamjenu statusa općine u grad, neslužbeno su najavile i općine poput Čapljine, Širokog Brijega, Livna. No, taj prelazak očito neće biti jednostavan jer većina spomenutih općina ima silnih problema oko popunjenosti proračuna koji gomilanjem novih gradskih institucija mora biti osjetno veći. Novim zakonom o principima lokalne samouprave status grada mogu dobiti sve jedinice lokalne samouprave u Federacije BiH koje imaju 30.000 stanovnika i u užoj gradskoj jezgri 10.000 stanovnika. Sve općine uz novu administrativnu podjelu moraju povećati svoje proračune ako žele status grada. U skladu sa zakonskim rješenjima, dvije ili više općina mogu formirati grad na osnovi sporazuma o udruživanju, a sva središta županija su gradovi. Osim navedenih mogućnosti, gradom se može proglasiti i općina od posebnog povijesnog i kulturnog značaja. Prema ovoj stavki, općina Jajce koja raspolaže s najvećom povijesnom i kulturnom baštinom u BiH ima pravo na status grada. U Savezu općina i gradova FBiH, postoje brojne koristi koje bi općine dobile statusom grada, a koje mogu biti simbolične i praktične. “Kada su u pitanju praktične koristi, to se u prvom redu odnosi na cijeli niz praktičnih odluka koje su u nadležnosti Gradskog vijeća, odnosno postoje tzv. standarne funkcije gradskih zajednica u okviru lokalne samouprave. Proglašenjem grada, lokalna zajednica se deklarira kao nositelj gospodarskog, društvenog i kulturnog razvoja, odnosno kao središte regije”, napominje Edin Demirović, suradnik za lokalnu samoupravu u Savezu općina i gradova Federacije BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?