Ljubuški

Općina nema kome uplatiti dug koji iznosi više od dva milijuna KM

Ljubuški
21.02.2013.
u 10:49

Načelnik
je odlučan, kaže da Općina nije nikada ostala dužna pa neće ni sada

Iako od ljubuške golf-priče, koja je palila maštu o Ljubuškom kao svjetskom mondenom golferskom središtu definitivno nema ništa, još se vuku repovi i nije posve zatvorena. Ne radi se ni o kakvim naznakama ili pokušajima da se ipak nešto od megalomanskih planova ostvari, riječ je o nemogućnosti da se financijska strana posla poravna i definitivno zaključi.

Kredit za otplatu

U tome je jedna strana općina Ljubuški, a druga Nativa d.o.o., tvrtka koje i ima i nema. Sve je počelo 2007. godine kada je OV Ljubuški na području sela Zvirići dodijelilo tvrtki Nativa više od 1,500.000 četvornih metara zemljišta za izgradnju golf-terena. Cijena je bila 1,5 KM po m2 i za to je Nativa platila općini ukupno 2,312.000 KM. Međutim, posao se izjalovio. Prema ugovoru, Nativa je izgubila pravo korištenja zemljišta i ono se vraća općini koja je trebala vratiti Nativi novac. To nije bilo sporno, ali pojavila se teškoća - općina je potrošila novac. Problem je riješen tako što je na prijedlog općinskog načelnika Nevenka Barbarića, OV Ljubuški odlučilo da se u Hypo banci podigne kredit i dug vrati. Kredit je ostvaren, novac dobiven, ali dug još nije očišćen. Razlog je što se novac nema gdje uplatiti. Nešto nije u redu s tvrtkom i njezinim računom. To se pitanje stalno povlači, a oporbeni vijećnici ga guraju “pod nos” načelniku Barbariću i njegovu vladajućem HDZ-u.

Pitajte ponovno

I na posljednjoj sjednici OV-a postavljeno je o tome vijećničko pitanje, no Barbarić se drži samouvjereno. - Taj novac je sastavni dio proračuna, već više puta sam to rekao i ne smeta mi da na svakoj sjednici OV-a na to pitanje odgovaram. Tvrtka Nativa je tražila odgodu plaćanja jer su im računi blokirani. Uz silne pokušaje prijevara da se dođe do tog novca, ono što znamo, neslužbeno, je da je nad tvrtkom otvoren stečaj. Općina Ljubuški nikada nikome nije ostala dužna, izuzev nekadašnjih otimanja zemlje..., u novije vrijeme ni jedne marke, tako da neće ni sada - odlučan je načelnik Barbarić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?