ZAHTJEV LJUBIĆA

Omogućiti registraciju stranaka i produžiti rok za prijavu koalicija

\'25.03.2011., Mostar - Susret i konferencija za novinare koju su odrzali Milorad Dodig, Dragan Covic i Bozo Ljubic.  Photo: Stojan Lasic/VLM/PIXSELL\'
Stojan LasiĆ/VLM/PIXSELL
22.06.2012.
u 09:33

Ljubić tvrdi da je na prošlim lokalnim izborima SIP ispravno postupao i nije tražio potpise

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić zatražio je od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da otkloni diskriminaciju prema nekim političkim strankama i građanima koje te stranke predstavljaju, učinjenu netočnim tumačenjem i primjenom Izbornoga zakona u procesu prijavljivanja stranaka za lokalne izbore.

Zanemarena odredba

Ljubić je ujedno iskoristio i svoju poziciju zastupnika kako bi od Parlamenta BiH, kao donositelja Izbornog zakona BiH, zatražio relevantno tumačenje. Čelnik HDZ-a 1990. navodi da je SIP prilikom prijave na lokalne izbore tražio od političkih stranaka da prikupe potpise građana po općinama, ako te stranke nisu imale svoje vijećnike u općinskim vijećima. Pri tome je zanemarena zakonska odredba po kojoj stranke nisu dužne dostavljati potpise ako imaju svoje zastupnike na višim razinama vlasti, odnosno u županijskim skupštinama, entitetskim i državom Parlamentu.

Iako su neke stranke upozoravale SIP na odredbe ovoga članka Izbornoga zakona, SIP je opetovano tražio u svom odgovoru prikupljanje potpisa od političkih stranaka. Ljubić napominje da je na prošlim lokalnim izborima SIP ispravno postupao i nije tražio potpise od političkih stranaka. Da je SIP ovaj put pogrešno tumačio Izborni zakon, dokaz je i odluka Apelacijskoga vijeća Suda BiH po žalbi SDA kojom je odluka SIP-a proglašena nezakonitom te od njega zatraženo da ovjeri prijavu ove stranke za određene općine u Republici Srpskoj, iako nisu dostavili tražene potpise, a nemaju ni izabrane vijećnike u skupštinama općina. Prijavu su podnijeli temeljem izjave nositelja mandata sa više razine, u ovom slučaju zastupnika u Skupštini Republike Srpske.

Netočno tumačenje

- Netočnim tumačenjem Izbornoga zakona i odgovorima političkim strankama, SIP je političke stranke koje su poštovale te dopise, primorao da prikupljaju potpise ili da odustanu od prijavljivanja stranke za pojedine općine. Time je tim političkim strankama ponegdje onemogućio sudjelovanje na izborima, iako su stranke imale namjeru sudjelovati, a birače ostavio bez mogućnosti glasovanja za svoju političku stranku. SIP je na taj način ove lokalne izbore učinio neregularnim i nedemokratskim, upozorava Ljubić i traži da SIP primjeni Izborni zakon i omogući registraciju i drugih stranaka te da novi rok za prijavu koalicija.

U SIP-u jučer nisu mogli komentirati ovaj zahtjev, a njihovo očitovanje moglo bi uslijediti danas nakon redovite sjednice Povjerenstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?