NEIZVJESNO

Oko proračuna nema dogovora bh stranaka

parlament
VL FOTO
25.06.2011.
u 11:56

Ukoliko Zastupnički dom ne podrži prijedlog proračuna, Predsjedništvo BiH bit će dužno dostaviti novi prijedlog

Sudbina Prijedloga zakona o proračunu BiH za 2011. godinu, koji je u parlamentarnu proceduru uputilo Predsjedništvo BiH, i dalje je neizvjesna jer kolegij nije postigao suglasnost o njemu, rečeno je jučer medijima u Parlamentu BiH. S obzirom na ovakvu odluku kolegija, zastupnici u Zastupničkom domu glasovat će u drugom krugu o predloženom proračunu, koji u prvom krugu nije dobio potrebnu većinu glasova zastupnika iz Republike Srpske.

Ne postoje rokovi

Ukoliko Zastupnički dom ne podrži Prijedlog proračuna, Predsjedništvo BiH bit će dužno da dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH novi prijedlog, ali ne postoji rok u kojem Predsjedništvo to treba uraditi. U slučaju da zastupnici podrže u prvom čitanju postojeći prijedlog proračuna, onda će biti otvorena amandmanska faza u kojoj zastupnici mogu predlagati amandmane na proračun. Zastupnici iz RS-a u dosadašnjoj raspravi u Zastupničkom domu kritizirali su što je prijedlog proračuna u parlamentarnu proceduru upućen bez odluke Fiskalnog vijeća te preglasavanjem srpskih članova u Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH. Posebna zamjerka izražena je na činjenicu da je Predsjedništvo BiH iznos proračuna s 1028 milijardi maraka, koliko je predložilo Vijeće ministara BiH, povećalo za 23 milijuna maraka od čega je sedam milijuna maraka namijenjeno za Fond za povratak, a 16 milijuna maraka za provođenje zakona o prijevremenom umirovljenju vojnika kojima je prošle godine istekao ugovor u Oružanim snagama BiH.

Sjednica u srpnju

Sjednica Zastupničkog doma na kojoj će biti u drugom krugu glasovano o prijedlogu proračuna BiH za 2011. godinu trebala bi biti održana početkom srpnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?