Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Oko 60 posto stanovnika BiH nema završenu srednju školu

Čak 20 posto djece u BiH uopće ne upiše srednju školu, a svako šesto dijete ne uspije završiti srednju školu
31. svibnja 2010. u 09:38 0 komentara 4 prikaza
matura
Foto: PIXSELL

Prema službenim procjenama, oko 60 posto stanovnika u BiH nema završenu srednju školu, a čak 20 posto djece uopće je i ne upiše. Također, prema istraživanju Centara civilnih inicijativa (CCI), velik broj mladih, premda upišu, nikada ne završe četiri razreda srednje škole. Njihov broj nije zanemariv i kreće se oko 20.000 unutar jedne generacije, što je približno svako šesto dijete u BiH.

Sarajevo od iduće godine

- U sve škole Sarajevske županije već od sljedeće godine se uvodi obvezno srednjoškolsko obrazovanja. Zapravo, sljedeće godine će to biti obveza za prvi razred, a kasnija obveza prva dva razreda, i to za sve srednjoškolce, a broj mogućih ponavljanja razreda je povećan na tri. To će biti svojevrstan eksperiment i za sve ostale, rekao je stručni savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja Sarajevske županije Sretko Žmukić.

Prema tvrdnjama Žmukića, nakon završenog prvog razreda stručni tim će procijeniti sposobnosti učenika te će se naći rješenje za sve. Jedan broj učenika će nastaviti četverogodišnje, drugi trogodišnje, a neki će završiti dvogodišnje srednje obrazovanje. -Svu djecu treba uključiti u srednje škole. Neka djeca će završiti prvi stupanj i biti iznimno kvalitetni pomoćni trgovci, strojari, građevinari i slično. Važno nam je da djeca svrše srednju školu i da se kao takva uključe u gospodarstvo. Drugo, ne manje važno, da djecu ne prepustimo ulicama u tim kriznim godinama. Tom zakonskom klauzulom prisilit ćemo sve učenike da završe srednju školu, tvrdi Žmukić.

Samo plaćen prijevoz

U Sarajevskoj županiji, za razliku od ruralnih sredina, većina učenika nastavlja srednjoškolsko obrazovanje. Prema njihovu izračunu, uvođenje prvog razreda obveznim stajat će ih samo 80 tisuća KM, što je ustvari plaćena vozna karta za učenike. - To je još daleko od obveznog i besplatnog srednjoškolskog obrazovanja koje bi nas, prema proračunu, stajalo oko 1,5 milijuna KM, što i nisu neka sredstva imamo li u vidu kako bismo time dobili mnogo kvalificiraniju radnu snagu, povećali broj svršenih srednjoškolaca i upisa na fakultete, a što opet ima izravan utjecaj na povećanje zapošljavanja, ali i smanjenje siromaštva, tvrdi Žmukić.
I Vlada ZH županije u svojoj odluci o usvajanju strategije razvoja odgojno obrazovnog sustava u ZHŽ-u za razdoblje 2009. do 2015. godine predviđa do 2012. godine uvesti obvezno srednje obrazovanje i uvesti državnu maturu kao standardizirani završni ispit na kraju srednjoškolskog obrazovanja. U Federalnom ministarstvu obrazovanja objašnjavaju da je uvođenje obveznog srednjoškolskog obrazovanja stavljeno kao jedan od prioriteta u strateškim pravcima obrazovanja do 2020. godine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.