ZAOKRET

OHR: Vlast preispitati

siroki brijeg...09.10.2009...prosvjed sirokobrijezana na gradskom trgu u centru grada zbog medijskog linca na grad nakon divljanja navijaca sarajeva  Photo:Zoran Grizelj /Vecernji list VLM\'
Zoran Grizelj/VLM
14.07.2011.
u 09:42

Visoki predstavnik Valentin Inzko ipak je odlučio poduzeti korake i preispitati legalnost uspostavljene vlasti u SBŽ-u

Ured visokog međunarodnog predstavnika je ipak odlučio poduzeti korake oko preispitivanja legalnosti uspostavljene vlasti u središnjoj Bosni, zbog čega je ponovno naložena provjera nalaza pravnoga odjela OHR-a koji je utvrdio nezakonitosti u samoj proceduri biranja, doznajemo iz izvora bliskih ‘platformi’. Pravno mišljenje koje su pripremili u OHR-u treba se proslijediti čelništvu Skupštine, kao i stranačkim klubovima u Srednjobosanskoj županiji koji su uključeni u aktualni spor. Prema tom dokumentu, predviđa se preispitivanje izbora sadašnje Vlade Srednjobosanske županije te vraćanje cijele procedure izbora u županijsku Skupštinu gdje su počinjene brojne povrede Ustava, zakona i Poslovnika o radu ove zakonodavne institucije. Prema tom planu koji će biti uskoro i dostavljen legalnim predstavnicima vlasti stoji nalog za ponovnim izborom vlasti, navodi naš izvor.

Povratak u Skupštinu

To praktično znači povratak u saborske klupe i izbor čelništva ove institucije budući da je samim tim činom prekršena zakonita procedura. Naime, nije se moglo krenuti u izbor nove Vlade, a da još nije valjano okončana konstituirajuća sjednica kojom je predsjedao Mirko Batinić kojega je smijenila prava pučistička bošnjačka većina. Usto, nije izabrano niti legalno vodstvo ove institucije. Pri tome je više nego jasno da je u najmanje tri navrata prekršen temeljni postulat zaštite vitalnoga interesa jednoga naroda. Institut vitalnoga interesa Hrvata bošnjački zastupnici su u Skupštini Srednjobosanske županije jednostavno ignorirali i nastavili s izborom Skupštine, kao i nelegalne Vlade. To, međutim, nije moguće provesti u državi u kojoj bi se poštivao Ustav i zakon budući da se u tom slučaju svaka sjednica prekida i čeka se pravorijek Ustavnoga suda FBiH. Tu je prazninu u radu Ustavnoga suda FBiH u dobroj mjeri koristila bošnjačka većina, kao i naklonost međunarodne zajednice koja je zbog projekta u FBiH bila spremna progledati kroz prste nelegalnoj vlasti. Ured visokog predstavnika je u dva navrata nakon posljednjih izbora izravno ili posredno arbitrirao protiv Hrvata.

Politička kompenzacija

Najprije je to bilo u Federaciji BiH, što zbog važnosti resursa i jest glavni cilj platformaša, a drugi put prešutnim odobravanjem pravnog nasilja u središnjoj Bosni. Unatoč tome što je nedavno predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija svojim autoritetom zaustavio poništavanje nelegalne vlasti u središnjoj Bosni, upravo je OHR na čelu s austrijskim diplomatom Valentinom Inzkom izgleda odlučio reagirati što bi s druge starane mogla biti i određena vrsta kompenzacije za ono što je poduzeto na razini Federacije BiH u korist bošnjačke strane. Unatoč svemu, ova odluka Ureda visokoga predstavnika predstavlja zaokret budući da je međunarodna uprava u BiH nakon posljednjih izbora uglavnom služila kao servis strankama platforme koje su imale očiglednu potporu ključnih zemalja, članica Vijeća za provedbu mira u BiH za svoje arogantno kršenje ustavnog okvira i pravnog poretka što je zemlju uvelo u najozbiljniju krizu od teškog i krvavoga rata.

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
12:18 14.07.2011.

Destruktivna djelatnost Lagumdjije i Komsica vode Bosnu u konacni i nepovratni raspad.

Avatar Jana
Jana
12:50 14.07.2011.

Bilo je i vrijeme da Visoki predstavnik Valentin Inzko učini nešto za Hrvate.

PA
park
11:05 14.07.2011.

Ponovo Krešić sa svojim nebulozama . Postali ste podanici Dodikove rušilačke politike , i ne mojte misliti da će te proći ne okrznuti iz svega ovoga .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?