Odluka

OHR podijelio Mostar na tri općine, Hrvati protiv

Sastanak
25.01.2013.
u 09:19

Općine bi imale svoja vijeća i davale bi isti broj vijećnika u Gradsko vijeće

Mostar je grad s tri općine koje imaju svoja vijeća i široke ovlasti. Tako bi u budućnosti trebao izgledati ovaj grad prema planu OHR i manjih stranaka koje pokušavaju nametnuti ovakvo rješenje. Ovako bi se mogao sublimirati posljednji sastanak u OHR-u o temi izmjene Statuta Mostara. S ovim stavom OHR je praktično ušao u posljednju fazu pregovora, iako niti jedna prijašnja faza nije riješena. Poražavajuća je činjenica kako na posljednjem sastanku nitko osim predstavnika dva HDZ-a nije spomenuo razlog zbog kojeg se mijenja Statut Mostara - presuda Ustavnog suda BiH. OHR i bošnjački političari presudu Ustavnog suda BiH tretiraju kao odluku koju je donijela neka mjesna zajednica, a ne najviša pravosudna institucija u državi.

Tijek sastanka

Prvi dio sastanka je protekao u iznošenju rješenja za Mostar, da bi u drugom dijelu počela priča oko općina u Mostaru. Prvi su ovaj pojam spomenuli predstavnici Stranke za BiH, a kasnije su njihovi partneri izložili kako bi te općine imale svoja vijeća, odlučivale o regulacijskim planovima i imale jako široke ovlasti. Gradonačelnik Mostara bi prema ovom prijedlogu imao ulogu “fikusa”, odnosno, figure koja ne bi imala skoro nikakvog utjecaja u političkom životu Mostara. Diskriminacija bi se i dalje nastavila jer bi općine davale isti broj vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, što bi značilo kako bi ponovno četiri glasa Hrvata vrijedila kao jedan Bošnjački. - SDA i ne mora dolaziti na ove sastanke kada u ovoj prostoriji ima svoje odvjetnike - rekao je nakon spomenutih izlaganja predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađan Bevanda, što je izazvalo oštre reakcije onih koji su se vjerojatno u Bevandinoj rečenici prepoznali. Sada je postalo i službeno kako se nova podjela Mostara priprema uz blagoslov OHR-a.

Žele podijeliti Hrvate

I nije se ovaj tjedan u OHR-u samo Mostar dijelio. Na spomenutom sastanku je pokušano ubaciti zrno razdora i između dva HDZ-a. Naime, predstavnici OHR-a su na sastanku govorili o dva prijedloga: onom koji predlažu četiri stranke (SDP, SBiH, SBB i NSRzB), te prijedlogu HDZ-a 1990. Izjave pregovarača HDZ-a 1990. kako se može govoriti o izbornim jedinicama u Mostaru su protumačene kao spremnost ove stranke za podjelu Mostara, što nije ni blizu onoga što zastupa pregovarački tim Ljubićeve stranke. Nedavno je i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a 1990. Mostar Slaven Raguž poručio kako odluka Ustavnog suda BiH daje prostora da se razgovara o izbornim jedinicama u Mostaru, ali kako nema govora o teritorijalnog podjeli grada. Novi pokušaj obmane predstavnika OHR-a ipak nije uspio. Neslužbeno se doznaje kako bi u idućih nekoliko dana mogao biti održan sastanak predstavnika dva HDZ-a kako bi se OHR-u poslala jasna poruka da niti jedna od vodećih hrvatskih stranaka u BiH nije spremna dijeliti Mostar. Poražavajuće zvuči činjenica kako je na posljednjoj sjednici termin “više općina u Mostaru” postao legitiman, te kako će se on vjerojatno koristiti i na budućim sastancima. Jedini problem Moorea je činjenica da Hrvati ne pristaju na takvo rješenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?