Irena Hadžiabdić

OHR-ova suspenzija naše odluke nije dala važne odgovore

irena
VL FOTO
31.08.2011.
u 10:02

- Mislim da je Ured visokog predstavnika imao na raspolaganju drukčije mogućnosti da reagira i natjera političke stranke i njihove predstavnike da ispune svoje obveze u rokovima i sukladno Ustavu i Izbornom zakonu BiH - rekla je Hadžiabdić

Uklanjanje imovinskih kartica bosanskohercegovačkih dužnosnika sa službene internetske stranice Središnjeg izbornog povjerenstva BiH izazvalo je brojne polemike u domaćoj javnosti. Iako je udovoljilo zahtjevu Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH, Središnje izborno povjerenstvo smatra da podaci o imovinskom stanju izabranih dužnosnika moraju biti dostupni javnosti. Pri tome se pozivaju na odredbe Izbornog zakona BiH i najavljuju pokretanje upravnog spora pred državnim Sudom. Osim o ovoj aktualnoj temi, s predsjednicom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irenom Hadžiabdić razgovarali smo i o problemima koji mogu ugroziti pripremu lokalnih izbora iduće godine, ali i o suspenziji odluka SIP-a koje se tiču legalnosti uspostave vlasti u Federaciji BiH. Zanimalo nas je hoće li se i kako završiti taj slučaj te tko je zapravo pogriješio – SIP ili OHR.

Jesu li povrijeđena prava i privatnost bh. političara objavljivanjem njihovih imovinskih kartica na web-stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH?

Na to pitanje odgovor je dala Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH, koja smatra da je povrijeđena privatnost osoba čija se imovina navodi u kartonima. S druge strane, Izborni zakon BiH nas obvezuje da izjave o imovinskom stanju kandidata i izabranih na izborima učinimo dostupnim javnosti, što u ovom razdoblju razvoja naše zemlje ima svoje puno opravdanje i svrhu.

Upravo zbog toga ćemo i pokrenuti upravni spor kod Suda BiH.

Zašto je tek sada pokrenuto pitanje zakonitosti objave podataka i imovini bh. dužnosnika?

To zaista nije pitanje za nas iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Kako riješiti problem neusklađenosti odredbi Izbornog zakona i Zakona o zaštiti osobnih podataka BiH?

-Po mom mišljenju, upravo ste ovim pitanjem ukazali na najvjerojatniji problem u ovoj cijeloj situaciji. Smatram da je u pitanju neusklađenost tih dvaju zakona. Pričekat ćemo da se Sud očituje o tužbi. Nakon toga, zakonodavac bi se morao odrediti po tom pitanju.

Što ako Sud BiH odbaci vašu tužbu?

Nije zahvalno odgovarati na takva pitanja, ali ću kazati da je jedna od mogućnosti izmjena Zakona o zaštiti osobnih podataka, odnosno Izbornog zakona BiH ili autentično tumačenje zakonodavca.

Može li neusvajanje ovogodišnjeg proračuna i eventualni slični problemi u idućoj godini ugroziti pripreme za lokalne izbore 2012. godine?

Neusvajanje ovogodišnjeg proračuna dovodi u pitanje nastavak realizacije Projekta jedinstvenog izbornog informacijskog sustava planiranog u ovoj godini.

Ovaj projekt je jako značajan, jer bi nam omogućio pouzdanu i ažurnu automatsku obradu svih podataka vezanih ne samo za izborni proces, već i za provedbu Zakona o sukobu interesa i Zakona o financiranju političkih stranaka. Inače, sredstva za provedbu izbora nadležne institucije moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o raspisivanju izbora.

Izbore raspisujemo u svibnju i naravno, ukoliko to ne bude, što je jako pesimistična varijanta u koju ne vjerujem, izbori se odgađaju dok se ne osiguraju sredstva. Takvu smo već situaciju imali na prijevremenim izborima za načelnika općine Travnik.

Dvojici članova SIP-a istekao je mandat i pokrenuta je procedura izbora novih. Može li SIP normalno raditi ako se zbog političkih nesuglasica otegne izbor novih članova?

Sukladno zakonu, sve dok se ne imenuju novi članovi, kolegama Suadu Arnautoviću i Branku Petriću teče mandat i oni redovito obavljaju svoj posao.

Kako danas gledate na osporavanje odluka SIP-a o legalnosti uspostave vlasti u FBiH od visokog predstavnika? Tko je pogriješio?

Mogu samo da ponovim da mi je žao što o našim odlukama nije odlučivao Sud BiH, a nije ni mogao jer su one suspendirane prije nego što su i postale pravosnažne. Tek tada bih mogla govoriti o eventualnim greškama Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Mislim da je Ured Visokog predstavnika imao na raspolaganju drugačije mogućnosti da reagira i natjera političke stranke i njihove predstavnike da ispune svoje obveze u rokovima i sukladno Ustavu Federacije BiH i Izbornom zakonu BiH.

Kako se, po Vama, može završiti cijeli slučaj sa suspenzijom odluka SIP-a?

Suspenzija je na snazi i ja ne znam do kada će ona ostati. Suština cijele priče je u tome što sama suspenzija nije dala odgovore na bitna pitanja, na koja su trebali odgovoriti nadležni sudovi.

Ono što je krajnje zabrinjavajuće je što ćemo vjerojatno za neke naredne izbore imati sličnu situaciju ukoliko Parlamentarna skupština BiH intervencijom u Izbornom zakonu BiH ne predvidi učinkovitije instrumente za uspostavu tijela vlasti u ustavom i zakonom utvrđenim rokovima. Na žalost, već godinama upozoravamo na ovaj problem, ali bez rezultata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?