PREGOVORI

OHR lobira za novu podjelu Mostara

Mostar
VL FOTO
14.11.2012.
u 10:32

Stranci otvoreno protiv prijedloga Hrvata i traže poseban status za grad na Neretvi

Što duže traju pregovori oko Mostara i provedbe odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na promjenu nametnutog Statuta Grada, to je jasnije kako su pregovarači sve više udaljeni od konačnog cilja. Iz OHR-a se neslužbeno doznaje kako njihovi predstavnici u pregovorima traže da Mostar ne bude jedna izborna jedinica, nego se traži nova podjela grada.

Čeka se prijedlog OHR-a

Još uvijek nije poznato na koji bi način OHR ponovno dijelio Mostar, ali je sigurno kako se njihove ideje protive prijedlogu Hrvata koji traže da Mostar ima isti status kao i sve ostale jedinice lokalne samouprave u BiH. Naš izvor iz OHR-a ističe kako neće biti prihvaćen neslužbeni stav SDA koji želi Mostar podijeliti na šest općina, odnosno izbornih jedinica. Logika kaže kako je onda rješenje negdje između ova dva prijedloga, ali još uvijek nije konkretizirano kako bi Mostar bio uređen u tome slučaju. Stranci će još neko vrijeme pokušati omekšati stavove hrvatskih i bošnjačkih političara, a ako se uskoro i ne dogodi, nije isključeno kako će rješenje za Mostar do kraja godine biti nametnuto. Prije nekoliko dana je i Središnje izborno povjerenstvo utvrdilo kako je produženje mandata Gradskog vijeća Mostara nelegalno te je upućen apel da se što prije riješi pitanje lokalnih izbora u Mostaru. Predsjednik SIP-a Branko Petrić je poručio kako zakon jasno kaže da mandat izabranih vijećnika traje četiri godine od dana objave izbornih rezultata, što bi značilo kako je mandat mostarskog Gradskog vijeća istekao početkom ovoga mjeseca.

Nastavljaju s radom

Ipak, vodstvo Gradskog vijeća i dalje tvrdi kako nema kome predati mandat, te da se zbog toga Gradsko vijeće ne može raspustiti. Naravno, nitko ne ističe kako je Gradsko vijeće imalo sasvim dovoljno vremena za provedbu odluke Ustavnog sud i izmjenu Statuta grada.

Ključne riječi

Komentara 1

BU
Buranglez
23:28 14.11.2012.

pozdrav urednici

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?