Sukob

Odvjetnik od Fonda MIO traži iznos od 525.000 maraka!

Umirovljen
13.12.2012.
u 09:18

Upozorenje iz banke Prijeti se blokadom sredstava mirovinskog Fonda Federacije BiH

Odvjetnički ured Damira Sadovića potražuje od mirovinskog Fonda Federacije BiH iznos od 525 tisuća maraka na ime parničnih troškova, jer su pravno zastupali spomenuti Fond u slučaju povrata vlasničkih prava nad mostarskim hotelom “Ero”.

MIO na sudu zbog iznosa


Na temelju presude koju su sredinom ove godine donijeli županijski i općinski sudovi u Mostaru, mirovinski Fond FBiH za naknadu u 19 pravnih radnji koje je provodio navedeni odvjetnički ured dužan je isplatiti nešto veći iznos od 378 tisuća maraka, a ostatak od 147 tisuća maraka čine zatezne kamate. Kad je ovih dana u mirovinski Fond FBiH stigla obavijest od Unicredit banke, u kojoj ih obavještava da zbog spornog duga dostavljaju informaciju zbog blokade računa i zapljene sredstava do spomenutog iznosa, u trenutku kad presuda postane pravomoćna u ovoj državnoj instituciji pokrenuta je pravna akcija da se rješenje spomenutih sudova poništi. Kao jedan od krucijalnih dokaza mirovinski Fond navodi da je pravna radnja odvjetničkog ureda Damira Sadovića u slučaju hotela “Ero” neopravdano visoka. Pozivaju se na zakone po kojima su odvjetnički troškovi ograničeni maksimalno na iznos mjesečne prosječne plaće u FBiH, po jednoj pravnoj radnji. U tom slučaju ispada da su oni po 19 pravnih radnji odvjetniku Damiru Sadoviću dužni isplatiti 12.475 , a ne 378 tisuća maraka u koje se ubrajaju i zatezne kamate. Iako nema službene potvrde postoji opravdana sumnja da je enormno visoki iznos koji na kraju može usporiti dinamiku isplate mirovina umirovljenicima u FBiH, “produciran” u suradnji s nekim od bivših čelnika Mirovinskog zavoda FBiH, radi podjele profita. U odgovoru koji smo dobili od Federalnog zavoda MIO stoji kako poduzima sve pravne mjere koje im stoje na raspolaganju kako bismo poništili presudu.

Politički sukobi

Uložili su tvrde i izvanredni pravni lijek prema Vrhovnom sudu te žalbe Ustavnom sudu. “Sama isplata mirovina ovim ne može biti ugrožena, ali svakako iznos troškova je, prema našem mišljenju, neopravdano visok. Valja napomenuti kako je Federalni zavod nastojao sporazumno riješiti problem, ali nismo naišli na razumijevanje druge strane”, ističe su u priopćenju. Na drugoj strani odvjetnički ured Damira Sadovića tvrdi da su mu dužni to isplatiti što se vidi iz presuda Županijskog i Općinskog suda u Mostaru, koju treba osporiti viša sudska instanca. Naši sugovornici tvrde da je cijela afera izbila zbog sukoba unutar Vlasti FBiH i da je dugo zataškavana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?