KOMORA

Odvjetnici zabrinuti sporošću sudova

\'sudnica, sudacki cekic\'
Arhivska fotografija
22.06.2012.
u 09:38

tranke u postupku, kao i odvjetnici, zbog sporosti trpe ogromne štete i što je gore gubi se povjerenje u rad pravosuđa kao cjeline

Odvjetnička komora Mostar na redovitoj godišnjoj skupštini raspravljala je o radu Općinskog i Županijskog suda u Mostaru, na kojoj je izražena velika zabrinutost zbog iznimno sporog i dugotrajnog rješavanja predmeta na ova dva suda. Ovakva neučinkovitost sudova do sada se opravdavala nedostatkom sudaca i pomoćnog osoblja.

Predmeti stoje

A zbog sporosti rada navedenih sudova na kojima se sudski predmeti rješavaju u prvom te u drugom stupnju, u prosjeku od po tri godine, krše se zakonom propisani rokovi za rješavanje predmeta pred prvostupanjskim i drugostupanjskim sudom, te se dovodi u pitanje načelo pravičnosti i suđenja u razumnom roku.

Zbog toga, upozoravaju iz Komore, stranke u postupku, a također i odvjetnici trpe ogromne štete i što je najgore pada povjerenje u rad pravosuđa kao cjeline, što dovodi do pravne nesigurnosti građana.

Moguće zloupotrebe

Nadalje, sporo rješavanje predmeta pogoduje dužnicima kojima je dovoljno izjaviti žalbu na prvostupanjsku presudu, znajući da u sudskim sporovima njihov dug neće doći na naplatu za vrijeme od 5 do 6 godina. U međuvremenu, dužnici učine sve da se ugase i vjerovnici nemaju od koga naplatiti dug.

Stoga Skupština Regionalne odvjetničke komore Mostar predlaže da sve odgovorne osobe, a posebno nadležna ministarstva i Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH, u okviru svojih zakonom propisanih ovlasti i zaduženja, žurno poduzmu sve potrebne radnje kako bi se organizirao rad ova dva suda na način da se sudski postupci rješavaju u okviru zakonom propisanih rokova, čime bi se dao doprinos uspostavljanju djelotvornog rada pravosuđa u cjelini u FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?