HNŽ

Odvjetnici tuže županiju zbog neplaćanja računa

\'sudnica, sudacki cekic\'
Arhivska fotografija
07.10.2011.
u 09:40

Prema spisima, prošle godine je 17 odvjetnika zastupalo svoje klijente po službenoj dužnosti. Većina njih sada svoje naknade za rad treba tražiti preko suda jer županija ne izmiruje svoja dugovanja

Hercegovačko-neretvanka županija godišnje izdvaja tek 30.000 maraka za troškove odvjetnika po službenoj dužnosti, plaćanje sudskih vještaka itd. Naravno, potrebe su daleko veće, a da bi stvar bila gora, županijska Vlada ova sredstva ne prebacuje Županijskom sudu u Mostaru kroz jedan transfer, nego u 12 mjesečnih rata. - Mi svaki mjesec dobijemo nešto više od 2000 maraka za ove troškove, što je premalo. Prošle godine su troškovi odvjetnika po službenoj dužnosti bili 104.382 KM, a plaćeno je samo 28.926 maraka - pojašnjava nam predsjednik Županijskog suda HNŽ-a Mladen Jurišić.

Do novca preko suda

Svoj potraživanja će odvjetnici morati tražiti sudskim putem. To znači da odvjetnici tuže županiju zbog usluga koje su izvršili, a ne mogu ih naplatiti, a županija će u konačnici morati platiti i kamate na dugovanje, kao i sudske troškove. - Kada odvjetnici traže naplatu svojih troškova, ja im pošaljem dopis kako sud nema novca jer županija nije prebacila novce na naš račun. Zbog toga kolege tuže županiju i naravno presude idu u njihovu koristi. Županija kasnije plaća troškove suda, zatezne kamate, troškovi se znatno povećavaju - naglašava Jurišić. Najveći iznos koji je županijska Vlada trebala platiti jednome odvjetniku za prošlu godinu je nešto manje od 14.000 maraka, do je prosjek troškova odvjetnika po službenoj dužnosti oko 5000 maraka.

Troškovi nisu veliki

- Ne radi se o velikim iznosima i zato je čudno da županijska Vlada ne može ove troškove riješiti u nekom razumnom vremenu. Bez ikakve potrebne sebi stvaraju dodatne troškove i u konačnici plaćaju daleko veću cijenu od one koja je bila na početku - zaključili su naši sugovornici. Inače, prema spisu koji smo dobili od Županijskog suda u Mostaru, sredstva za ovu svrhu su već potrošena, tako da se može očekivati kako će i ove godine biti niz tužbi protiv županijske Vlade zbog neizmirenja obveza. Ovo je samo još jedan razlog zbog kojeg bi se javnost trebala zapitati kakvo je stvarno stanje u proračunu Hercegovačko-neretvanke županije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?