SAMO ZA SDP

Oduzimanja instrumenta zaštite vitalnog interesa tehnička greška

\'ZA POK BIH.....Siroki Brijeg....Lijanovici....pretres. ...policija...FMUP.....Foto: Zoran Grizelj 27.06.2005...Jerko Ivankovic\'
Arhiva VL
25.03.2011.
u 09:12

Platformaši nisu očekivali kako će oduzimanje mogućnosti blokade izazvati ovoliku buru u javnosti

Prepadnuti reakcijom Jerke Ivankovića Lijanovića, kao i javnom najavom zastupnika Narodne stranke Radom za boljitak da će istupiti iz svih razina vlasti, platformaši, točnije SDP i SDA su na jučerašnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, koja je u međuvremenu proglašena nelegalnom, potpredsjedniku Vlade iz reda hrvatskog naroda vratili dužnost supotpisnika prilikom raspodjele sredstava iz federalnog proračuna.

Povjerenje izdano

Iako se radilo o pokušaju oduzimanja najbitnijeg instrumenta zaštite vitalnih nacionalnih interesa hrvatskog naroda u Federaciji BiH, nakon reakcije javnosti, kao i samog Lijanovića, platformaši su ovaj čin proglasili samo tehničkom pogreškom. Naime, kao što smo već objavili, na prvoj sjednici Vlade Federacije BiH koju su sastavili platformaši Jerko Ivanković Lijanović je izišao na petominutnu stanku, a kad se vratio, njegovi koalicijski partneri su mu oduzeli mogućnost supotpisnika. Ovakav čin razljutio je Ivankovića Lijanovića jer se to napravilo podmuklo i njemu iza leđa. Odnosno o tome se nije raspravljalo u njegovoj prisutnosti nego su, čim je prvi put napustio sjednicu, to napravili bez njegova znanja. Na ovaj način platformaši su pokazali svoje pravo lice te su doslovno, čim su uhvatili prvu priliku, pokušali izigrati jednog od svojih partnera. Budući da su prilikom potpisivanja platforme te razgovora o sastavljanju vlasti jedni drugima obećali transparentnost i zajednički rad, ovakav čin je dokazao da takvi razgovori i obećanja nisu bili nimalo iskreni. Ovim se također po tko zna koji put pokazalo tko ustvari “vedri i oblači” kada je u pitanju Vlada FBiH, kao i tko vuče sve konce kada su u pitanju stranke okupljene oko SDP-ove platforme.

Upitna suradnja

Međutim, zanimljivo je da su se u predstavnike nekih stranaka ipak prevarili mislivši da će zbog fotelja dopustiti i prešutjeti neke od poteza svojih koalicijskih kolega. Budući da se ovaj potez nije nimalo svidio Jerki Ivankoviću Lijanioviću, odnosno da mu je pokazao način na koji ustvari misle raditi stranke okupljene oko ove platforme, upitno je daljnje sudjelovanje ove stranke u platformi budući da je očito da se ista ne temelji na povjerenju, odnosno da članovi Narodne stranke Radom za boljitak ne mogu vjerovati svojim koalicijskim partnerima. Podsjetimo, prilikom raspodjele sredstava iz federalnog proračuna, uz potpis resornog ministra, da bi odluka bila važeća, potrebni su potpisi i dopredsjednika Vlade Federacije.

Takav način funkcioniranja omogućava da u svakom trenutku dopredsjednik Vlade iz reda hrvatskog naroda može blokirati neku odluku smatra li da nije dobra ili da ne treba biti provedena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?