Susreti pod hrastom

Održana književna manifestacija naziva “Susreti pod hrastom“

Susreti
21.09.2012.
u 09:55

Ovogodišnji susreti u cijelosti su bili posvećeni književnom stvaralaštvu fra Miljenka Stojića

U organizaciji Župnog ureda Čerin, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Matice hrvatske Čitluk, u srijedu je u Čerinu održana veličanstvena književna manifestacija “Susreti pod hrastom“, koja je ove godine u cijelosti posvećena književnom stvaralaštvu fra Miljenka Stojića, rođenog u Dragićini, župa Čerin, koji je nedavno proslavio 25 godina svećeništva. U nazočnosti brojnih župljana i ljubitelja pisane riječi, tom je prigodom predstavljena je i fra Miljenkova nova „Halo, ovdje Herceg Bosna“. Tom prilikom o fra Miljenkovu književnom djelu govorili su prof. dr. Šimun Musa, Marina Kljajo Radić, Zdravko Kordić, Ivan Zlopaša i Krešo Šego, a fra Miljenkove pjesme je čitala i program vodila glumica Tina Laco.

Pjesništvo u župi

Na početku te manifestacije čerinski župnik fra Dario Dodig nazočnima govorio o pjesništvu u župi Čerin, s posebnim osvrtom na fratre koji su djelovali u toj župi, a koji su se bavili književnošću, odnosno pjesništvom. Prije svega o fra Janku Bubalu čija će se stoga godišnjica rođenja obilježiti iduće godine, zatim fra Ratimiru Kordići, fra Stanku Vasilju (autoru poznate himne međugorskoj Gospi “Došli smo Ti, Majko draga“) te o fra Umbertu Lončaru, njihovu životu i svemu onom što su oni pisali. Potom je o tematskom obzoru fra Miljenka Stojića govorila Marina Kljajo-Radić, predsjednica Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, koja je uz ostalo kazala: - Zbiljska događanja i svijet u kojem jesmo, umjetnički oblikovani u pjesništvu Miljenka Stojić, tematska su prevaga ovoga plodnoga pisca. Kroz svoje pjesništvo autor snažno proživljava društvene i povijesne okolnosti i bremenitost vremena u kojem živi hrvatski narod... Tematski obzor Miljenka Stojića je domoljublje – ljubav prema Hercegovini i Hrvatskoj. Ta je ljubav jača, što je ugroženost pjesnikove domovine veća. Govoreći nadahnuto o pjesništvu fra Miljenka Stojića, prof. dr. Šimun Musa je istaknuo: - Fra Miljenkova je poezija motivirana blizinom, dakle ljubavlju, prijateljstvom i domovinskim motivom, prije svega. On uvijek polazi od zemnosti, ali je uvijek zagledan u onozemnost, zapravo u apsolutnu vječnost. Na tim relacijama, od zbiljskoga do metafizičkoga, giba se njegova tematika, njegova riječ, sa okrenutošću vječnosti, što je, zapravo, njegovo počelo, ali i kraj njegove poezije. Zapravo, on poezijom, na jedan transformiram umjetnički i poetski ganutljiv način, ostvaruje preobrazbu iz običnoga ljudskoga u ono što dobiva pečat trajnosti – rekao je prof. dr. Šimun Musa. Predstavljajući fra Miljenka i njegovo ukupno djelo, književnik Zdravko Kordić je uglavnom govorio o fenomenu Međugorja, o pojmu religioznost, o Stojićevu shvaćanju Gospe u Međugorju, o, kako je kazao, “kozmičkom i kozmopolitskom značenju te pojavnosti gdje je Međugorje postalo, ne više središte svijeta već kozmičko središte, gdje blažena Djevica Marija, pozivajući se na mir i kroz mir, zapravo želi približiti čovjeka čovjeku i čovjeka Bogu“.

Sanjao o knjizi

Na kraju se nazočnima obratio i fra Miljenko Stojić koji je uz ostalo kazao : - Stvaralaštvo fra Janka Bubala bilo mi je snažan poticaj i pokušaj književnog rada. Čitao sam ga kao srednjoškolac, uređivao srednjoškolske novine i sanjao da i ja jednoga dana izdam svoju prvu knjigu pjesama. Iako je malo potrajalo, nikad ne zaboravljam svoju prvu pjesmu. Bilo je to na putu iz Dragićine na Čerin. Jutro, inje palo po zemlji, išao sam sam i kad se na jednom zavoju preda mnom ukazala nova škola i Čerin, odlučio sam spjevati pjesmu. Kasnije su mi je pohvalili u Malim novinama pa me i to malo poguralo naprijed. Tako sam shvatio da mi pero ipak bolje leži od motike, koja me je, iako ne previše, do tada znala pratiti. Moglo bi se zaključiti da su moji prvi koraci nastali ovdje ispod čerinskog hrasta, na čerinskom brijegu gdje sam išao na vjeronauku i sve negdje od trećeg razreda počeo ministrirati. Kasnije sam pročitao sve knjige koje su bile u župnoj knjižnici – rekao je fra Miljenko Stojić ovom prigodom pred brojnim uzvanicima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?