VLAST

Odluku o smjeni može zaustaviti samo SDA vetom ili opstrukcijom

domnaroda
26.10.2013.
u 10:34

Ostaje za vidjeti hoće li na idućoj sjednici Doma naroda biti potvrđena smjena kadrova SDS-a

Prvi dio procedure za smjenu kadrova SDS-a iz izvršne vlasti na državnoj razini okončan je glasovanjem u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Za definitivnu smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i zamjenika ministara obrane i ljudskih prava i izbjeglica Mirka Okolića i Radmile Mitrović potrebna je potvrda te odluke i u Domu naroda.

Smjene kadrova

Datum sjednice još nije određen, ali očekivati je da to bude u prva dva tjedna idućeg mjeseca. Ako je suditi po ponašanju stranaka u Zastupničkom domu, ne bi trebalo biti većih problema da se osigura dovoljan broj glasova i u Domu naroda za smjenu troje članova Vijeća ministara iz SDS-a. Ako ne bude nekih iznenađenja, prijedlog za smjenu Šarovića, Okolića i Mitrović podržat će devet od 15 izaslanika u Domu naroda. Iz Kluba Srba za smjenu će vjerojatno glasovati Staša Košarac i Krstan Simić iz SNSD-a te Dragutin Rodić iz DNS-a, stranke koja bi trebala popuniti jedno zamjeničko mjesto u Vijeću ministara. Protiv će, sasvim izvjesno, biti esdesovac Ognjen Tadić, kao i Mladen Ivanić iz PDP-a. Većina i u Klubu Hrvata bit će za smjenu kadrova SDS-a. Uz Dragana Čovića i Borjanu Krišto iz HDZ-a BiH, za smjenu će vrlo vjerojatno biti i Martin Raguž iz HDZ-a 1990. te Krunoslav Vrdoljak iz SDP-a. Ako se bude pridržavao stranačke discipline Stjepan Krešić iz HSP-a glasovat će protiv smjene ili će biti suzdržan. Najviše neizvjesnosti kada je u pitanju odnos prema smjeni kadrova SDS-a ima u Klubu Bošnjaka. Dvojica članova SDP-a Mehmed Bradarić i Hasan Bećirović sigurno će podržati smjenu, dok se od troje preostalih članova Kluba Bošnjaka, a riječ je o kadrovima SDA – Sulejmanu Tihiću, Nermini Kapetanović i Halidu Genjcu, očekuje glasovanje protiv smjene. SDA bi mogao zakomplicirati situaciju tako što bi pitanje smjene spomenutih članova Vijeća ministara proglasio štetnom za vitalni interes bošnjačkog naroda kao što su to uradili u slučaju smjene svojih kadrova prošle godine. No, to bi bio svojevrsni politički apsurd, jer bi javnosti teško bilo objasniti kako je izlazak SDS-a iz vlasti štetan po bošnjačke interese.

Komplikacije oko glasovanja

Nešto realnija je opcija po kojoj bi troje izaslanika SDA nedolaskom na sjednicu Doma naroda uskratili kvorum za odlučivanje. To je, međutim, također politički rizičan potez koji graniči s opstrukcijom rada Doma naroda. Na takav korak se SDA ni ranije nije odlučio pa je teško vjerovati da će to biti slučaj ovaj put.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?